Inslaapboek voor kinderen is hit

Een boek dat ouders helpt om hun kinderen ’s avonds in slaap te lezen belandde vorige week vanuit het niets bovenaan de bestsellerlijst van Amazon.

De essentie van The Rabbit Who Wants to Fall Asleep: kinderen laten ontspannen. Illustraties uit besproken boek

‘Waarschuwing! Lees dit boek nooit hardop voor in de buurt van iemand die een voertuig aan het besturen is.” Met deze opmerkelijke boodschap begint The Rabbit Who Wants to Fall Asleep, het kinderboek waarmee de Zweedse communicatiedeskundige Carl-Johan Forssén Ehrlin ouders helpt om hun kinderen ’s avonds in slaap te lezen. Het boek belandde vorige week vanuit het niets bovenaan de bestsellerlijst van Amazon. Een primeur. Want dat is een boek dat in eigen beheer is uitgegeven volgens de webgigant nooit eerder gelukt.

„De essentie van het boek is heel simpel”, zegt Ehrlin over de telefoon. „Je helpt het kind tijdens het lezen ontspannen.” Centraal in The Rabbit Who Wants to Fall Asleep staat de behoefte van het konijntje Roger om makkelijker in slaap te vallen. Dat lukt zijn broers en zussen, maar hem niet. Daarom besluit hij op een avond met zijn moeder een bezoek te brengen aan Oom Gaap. Hij is „de beste tovenaar ter wereld”, en kan het slaapprobleem van Roger oplossen.

Tijdens die reis van Roger naar Oom Gaap krijgt het voorleeskind verschillende ontspanningsoefeningen en slaaptrucjes voorgeschoteld. Om die „krachtige psychologische ontspanningstechnieken” tot hun recht te laten komen, moet de voorleesouder zich aan een aantal opdrachten houden. Zo moeten cursief gedrukte zinnen, zoals moe en slaperig, zo moe en slaperig, langzaam worden voorgelezen. Zelfs de naam van de hoofdpersoon is „slaapverwekkend”, en moet van de auteur telkens in twee grote gapen worden uitgesproken als „Rooo geeer”.

„Het belangrijkste element is de verbinding”, benadrukt Ehrlin. De hoofdpersoon en het voorleeskind moeten samensmelten. Ehrlin wijst op het begin van het verhaal, waarin wordt uitgelegd dat Roger een konijn was van „exact jouw leeftijd, niet ouder, niet jonger, maar exact zo oud als jij was”. Daarna moet de voorleesouder, bij „[naam]”, de naam van hun kind uitspreken. Ehrlin: „Er zijn kinderen die aan hun ouders hebben gevraagd: hoe komt het toch dat de schrijver zoveel over mij weet? Ik werp de suggestie van een verbintenis op. Het kind doet de rest.”

Ehrlin bedacht het boek toen zijn moeder tijdens een autorit naast hem in slaap viel. De Zweedse versie verscheen al in 2011, maar de verkoop kwam van de grond toen Ehrlin samen met zijn vrouw in 2014 via Facebook en Twitter het boek begon te promoten. „Afgelopen Kerst werd Rabbit heel goed verkocht. En in de eerste zes maanden van dit jaar groeide het uit tot een van de best verkochte boeken in Zweden.” Om hoeveel verkochte exemplaren het gaat wil Ehrlin niet zeggen. Het gaat om „duizenden boeken”, zegt hij.

Op de Facebookpagina van het boek, ruim 25.000 likes groot, staan foto’s van trotse ouders naast een slapend kind. Met het boek nog in de hand: „Ik heb het boek deze avond aan mijn 19 maanden oude dochter voorgelezen. Zij viel binnen 15 minuten in slaap.”

Ook op Amazon prijzen ouders de slaapverwekkende kracht van het boek. Een zekere Tracey N. schrijft dat het haar was gelukt om met het boek haar drie jaar oude nichtje in slaap te krijgen. „Zij is nog NOOIT eerder in slaap gevallen tijdens het lezen van een boek.” Een persoon met de gebruikersnaam kmburhoe schrijft: „Wij beiden lagen al te slapen voordat het boek uit was.”

    • Roderick Nieuwenhuis