Hockeyers beginnen EK met overwinning op Spanje

De Nederlandse hockeyers zijn het EK in Londen goed begonnen. Het team, dat al zeker is van deelname aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, versloeg Spanje vanavond met 2-0.

Bob de Voogd in duel met de Spaanse keeper Quico Cortes.
Bob de Voogd in duel met de Spaanse keeper Quico Cortes. Foto ANP/Koen Suyk

De Nederlandse hockeyers zijn het EK in Londen goed begonnen ondanks dat de wedstrijd een half uur vertraagd was door een stroomstoring.

Het team van bondscoach Max Caldas imponeerde met name in het tweede kwartier met mooi, aanvallend spel. De 2-0 werd al bereikt bij rust zodoende.

Nederland begon afwachtend en voorzichtig, loerend op een counter. De Spanjaarden namen daardoor het initiatief, wat resulteerde in een goede kans voor Vincent Ruiz maar niet in een doelpunt. De Nederlandse reactie kwam onmiddellijk na deze wake-up call. Bob de Voogd slaagde er niet in de score te openen, Mirco Pruijser evenmin. Zijn backhand werd gestopt door de uitstekende keeper Quico Cortes.

Die had in de achttiende minuut geen verweer op een inzet van Bakker. De Amsterdamse aanvaller werd knap aangespeeld in de cirkel en tikte de bal handig en beheerst langs Cortes. Mink van der Weerden gaf de ruststand een prettig aanzien. De strafcornerspecialist greep meteen de eerste gelegenheid zijn befaamde sleeppush te tonen. Het gevreesde wapen haperde niet.

Foto ANP/Koen Suyk

Robert van der Horst gaat onderuit in duel met Vincent Ruiz. Foto ANP/Koen Suyk

Thierry Brinkman liet na voor 3-0 te zorgen. Hij stuitte op Cortes, nadat deze ook Pruijser van scoren had afgehouden. Even later kon de jonge aanwinst van Bloemendaal, zoon van oud-international Jacques Brinkman, net niet bij een fraaie voorzet van Robbert Kemperman voor een tip-in. In de Nederlandse defensie had Jaap Stockmann toen zijn klasse al getoond bij twee Spaanse strafcorners.

In de slotfase, toen Spanje de druk opvoerde om nog iets aan het openingsduel over te houden, onderscheidde Stockmann zich nog een paar keer. Nederland beperkte zich in de tweede helft vooral tot controleren en nam geen onnodige risico’s. Desondanks mocht van der Weerden nogmaals aanleggen voor een strafcorner. Ditmaal had Cortes wel zicht op de bal.
(ANP)