Hier is het eten veilig en de lucht schoon

Nederland is aantrekkelijk voor hoogopgeleide buitenlandse werknemers. Het zijn vaak technici.

None

De meeste expats in Nederland komen uit Duitsland (7.350) en het Verenigd Koninkrijk (6.860). Ze wonen het liefst in Amstelveen en Wassenaar. Dat blijkt uit onderzoek van NRC op basis van nog niet eerder gepubliceerde data van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In totaal wonen er in Nederland 57.000 expats, van wie tweederde man. Ze zijn doorgaans hoogopgeleid en hebben een hoog inkomen. Het merendeel is afkomstig uit onze buurlanden, de Verenigde Staten staan op plaats zes. Opvallend is dat niet China maar India de meeste Aziatische expats levert, 2.640 in totaal.

De laatste tien jaar zijn steeds meer mensen uit ‘expatlanden’ in Nederland komen wonen. Vooral vanuit India zijn flink meer mensen overgekomen.

Zijn dat allemaal expats? Niet per se: het CBS houdt pas sinds dit jaar de afkomst van expats apart bij. Toch is het wel aannemelijk dat een groot deel van deze mensen hier werkzaam is als expat, aangezien ze afkomstig zijn uit landen die de meeste kennismigranten leveren.

Ruim de helft blijft maximaal vijf jaar hier, de rest langer. Ze werken vooral bij bedrijven op de Zuidas, grote technologiebedrijven, internationale instituten en ambassades.

Bij veel bedrijven is de vraag naar technisch of IT-personeel groot, terwijl het aanbod beperkt is. Elke maand staan er ongeveer honderd vacatures open in bijvoorbeeld de elektrotechniek, blijkt uit cijfers van het UWV. Met name Azië biedt dan uitkomst. Daar zijn veel hoogopgeleide, Engelssprekende technici en IT’ers, die graag naar Nederland verhuizen.

Veel Aziaten vinden het belangrijk om in het Westen te kunnen werken om ervaring op te doen. Andere voordelen: geen luchtvervuiling, geen voedselschandalen, het gemak dat je vanuit Amsterdam heel Europa kunt rondreizen, of dat de kinderen een andere cultuur leren kennen. Ook de balans tussen werk en privé is hier beter.

Op verzoek van NRC stelde het CBS ook een overzicht samen van de meest voorkomende nationaliteiten in de twintig onder expats meest populaire woonplaatsen. In deze twintig gemeenten woont ongeveer 70 procent van alle expats in Nederland.

Uit het overzicht blijkt dat Indiërs overwegend voor Amstelveen kiezen, Chinezen graag in Delft wonen, Britten in Wassenaar en Amsterdam en Duitsers en Belgen het liefst in Maastricht. De populairste expat-gemeenten liggen in de Randstad, maar ook de regio Eindhoven – met grote bedrijven als ASML, NXP Semiconductors en Philips – laat een hoge dichtheid zien.

    • Yordi Dam