Griekse oppositie wil nieuwe regering vormen

Oppositieleider Vangelis Meimarakis van Nieuwe Democratie Foto: AP Photo / Thanassis Stavrakis

De Griekse oppositie wil koste wat het kost voorkomen dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. De belangrijkste oppositieleider Vangelis Meimarakis van Nieuwe Democratie heeft aangekondigd een nieuwe regering te willen vormen. Dat meldt persbureau Reuters.

Volgens de Griekse wet krijgen de oppositiepartijen na het afstappen van een kabinet drie dagen de mogelijkheid om zelf een nieuwe regering te vormen. Lukt dat niet, dan worden er verkiezingen uitgeschreven.

Later vandaag heeft Meimarakis een afspraak met de Griekse president Prokopis Pavlopoulos, waarin hij naar alle waarschijnlijkheid het mandaat zal krijgen voor het vormen van een nieuwe regering.

Slaagt Nieuwe Democratie er niet binnen drie dagen in een regering te vormen, dan is de extreemrechtse partij Gouden Dageraad de volgende in de lijn om een coalitie te vormen.

De kans dat de oppositie erin slaagt om een coalitie te vormen, is volgens politieke analisten nihil. Ook onze correspondent Marloes de Koning geeft Nieuwe Democratie en Gouden Dageraad weinig kans. Dat de extreemrechtse partij mag meepraten noemt ze een ‘puur wettelijk iets’

“Dat kan niet anders, de president moet ze de gelegenheid geven. Ik denk dat het geen verdere gevolgen heeft voor het imago van Griekenland. Het is al erg genoeg dat ze de derde partij zijn.”

Het is volgens De Koning overigens niet zeker dat Gouden Dageraad ook daadwerkelijk een poging mag gaan wagen. Er wordt momenteel een parlementaire groep gevormd die gezamenlijk de derde partij zou kunnen zijn. Op die manier wordt ook voorkomen dat de president de hand moet schudden van GD-leider Nikos Michaloliakos.

Verkiezingen om hernieuwd mandaat te vragen

Gisteravond schreef de Griekse premier Tsipras in een rechtstreekse televisietoespraak verkiezingen uit en bood hij zijn ontslag als premier aan.

Tsipras zei dat de deal die hij uiteindelijk sloot voor een nieuw steunpakket, niet was wat hij had gehoopt. “Maar we zijn verplicht ons eraan te houden”. Hij vervolgde dat hij zich “moreel en politiek” verplicht voelde opnieuw het vertrouwen van het volk te vragen.

Wat achter de schermen tevens meespeelt, is de revolte in Tsipras’ eigen partij Syriza. Als Tsipras herkozen wordt, kan hij met nieuwe - aan hem loyale - partijleden een regering vormen.

    • Sjoerd Klumpenaar