Per gemeente

Dit zijn dé expat-hotspots van Nederland

Beeld NRC Q

De meeste expats in Nederland komen uit Duitsland (7.350) en het Verenigd Koninkrijk (6.860). Ze wonen het liefst in Amstelveen en Wassenaar. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Q op basis van nog niet eerder gepubliceerde data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In totaal wonen er in Nederland naar schatting 57.000 expats, waarvan twee derde man. Expats zijn doorgaans hoogopgeleid, geboren en getogen in het buitenland en hier voor een veelal hogere, goedbetaalde functie bij een internationaal bedrijf komen wonen. Ook hebben zij niet de intentie om voor langere tijd in Nederland te blijven. Het merendeel is afkomstig uit onze buurlanden, de Verenigde Staten staan op plaats zes. Opvallend is dat niet China maar India de meeste Aziatische expats levert, 2.640 in totaal.

De meest voorkomende expat-nationaliteiten:

Als we kijken naar de toename van inwoners uit ‘expatlanden’ over de afgelopen tien jaar, gaan vrijwel alle lijnen omhoog. Vooral uit India zijn flink meer mensen in Nederland komen wonen.

Zijn dat allemaal expats? Niet per se: het CBS houdt pas sinds dit jaar de afkomst van expats apart bij. Toch is het wel aannemelijk dat een groot deel van deze mensen hier werkzaam is als expat, aangezien ze afkomstig zijn uit landen die volgens het statistiekbureau de meeste kennismigranten leveren.

Ruim de helft blijft maximaal vijf jaar hier, de rest langer. Ze werken vooral bij bedrijven op de Zuidas, grote technologiebedrijven, en internationale instituten en ambassades in Den Haag.

Bij veel Nederlandse en Europese bedrijven is de vraag naar technisch of IT-personeel groot, terwijl het aanbod in Nederland beperkt is. Elke maand staan er ongeveer honderd vacatures open in bijvoorbeeld de elektrotechniek, blijkt uit cijfers van het UWV. Met name Azië biedt dan uitkomst. Daar zijn veel goedopgeleide, Engelssprekende technici en IT’ers, die graag naar Nederland verhuizen.

Veel Aziaten vinden het belangrijk om in het Westen te kunnen werken om ervaring op te doen. Andere voordelen: geen luchtvervuiling, geen voedselschandalen, het gemak dat je vanuit Amsterdam heel Europa kunt rondreizen, of dat de kinderen een andere cultuur leren kennen. Ook de balans tussen werk en privé is hier beter.

En waar wonen ze?

Op verzoek van NRC Q stelde het CBS ook een overzicht samen van de meest voorkomende nationaliteiten in de twintig onder expats meest populaire woonplaatsen. In deze twintig gemeenten woont ongeveer 70 procent van alle expats in Nederland.

Uit dit overzicht blijkt ook dat expats uit hetzelfde land clusters vormen. De hotspot voor Indiërs? Amstelveen. Chinezen wonen graag in Delft, Britten zitten vooral in Wassenaar en de hoofdstad, Duitsers en Belgen in Maastricht.

De populairste expatgemeenten…

De meest populaire expat-gemeenten liggen in de Randstad, maar ook de regio Eindhoven - met grote bedrijven als ASML, NXP Semiconductors en Philips - laat een hoge dichtheid zien, blijkt uit een rapport dat het CBS eerder dit jaar publiceerde. Tel je álle expats bij elkaar op dan zijn Amstelveen en Wassenaar (beiden 7,6 procent) en Delft (4,6 procent) het meest in trek.