Dit schrijven andere media vandaag

Foto AFP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke berichten in andere media?

PostNL stuurt ‘lastpakken’ weg

Zeven zelfstandige pakketbezorgers die in juli nog dreigden met stakingen zijn ontslagen door PostNL. Dat meldt RTL Nieuws.

Het is al maandenlang hommeles tussen zelfstandige pakketbezorgers en PostNL. Het bedrijf werd eerder dit jaar beschuldigd van het stimuleren van schijnzelfstandigheid. De Volkskrant onthulde in het voorjaar dat PostNL jarenlang geheime afspraken had met de Belastingdienst die ervoor zorgde dat de werknemers als zzp’ers werden beschouwd. In juni besloot het postbedrijf een deel van hen in dienst te nemen, maar er bleef verzet onder personeel.

De ontslagen pakketbezorgers laten tegenover RTL Nieuws weten dat zij ontslagen zijn vanwege hun verzet tegen de magere arbeidsvoorwaarden van PostNL. Het bedrijf geeft aan dat collega’s klaagden over dit zevental: “Ze hebben in het verleden en tot op de dag van vandaag ongewenst gedrag vertoond: intimidaties, bedreigingen en blokkades.”

NS wil reisgegevens inzien

De Nederlandse Spoorwegen komt verkeerd of per ongeluk niet-ingecheckte reizigers tegemoet, schrijft de Volkskrant. Dat is fijn want deze handeling gaat regelmatig verkeerd, tot afgrijzen van de klant. De nieuwe dienst NS Extra heeft wel een belangrijke voorwaarde: het bedrijf krijgt inzage in reisgegevens.

Volgens de NS is deze nieuwe service erg klantvriendelijk door de vele extra’s die het biedt. Zo krijgen reizigers na een bepaald aantal kilometers bijvoorbeeld een gratis ritje eerste klas aangeboden. Daar tegenover staat wel dat de NS reisgegevens onder de loep neemt. NS-woordvoerder Erik Kroeze:

“Met NS Extra krijgen we inzage in het reisgedrag. Stel dat je iedere keer van Den Bosch naar Utrecht reist en op een bepaalde dag wel hebt ingecheckt maar niet uitgecheckt. Dan gaan we ervan uit dat we je eindbestemming kennen en weten we welk bedrag er moet worden teruggestort.”

De nieuwe dienst moet ook voorkomen dat reizigers misbruik maken van het boetesysteem voor het verkeerd inchecken. Het komt namelijk voor dat mensen liever de 20 euro die staat voor het niet uitchecken dan de volledige rit van Amsterdam-Groningen - ter waarde van 25 euro - willen betalen.

MKB: geen Netflix ouderschapsverlof in Nederland

Netflix verlegde begin van deze maand weer eens de grenzen van vooruitstrevende secundaire arbeidsvoorwaarden: haar personeel mag in het eerste jaar na het krijgen van een kind onbeperkt en betaald op ouderschapsverlof. Volgens The Wall Street Journal een erg ‘Europees’ beleid.

Een peiling van de Telegraaf onder Nederlandse werkgevers laat echter zien dat die in ieder geval niet staan te springen om dit door te voeren. Van de 1179 ondervraagde mkb-bedrijven ziet 52 procent liever niet dat hun personeel - betaald - op de bank zit te spelen (en Netflix te kijken?) met de nieuwe kroost. Een kleiner deel, 38 procent, ziet een jaar niet zitten maar zou wel kunnen instemmen met een langer verlof voor vaders.

Maar 10 procent van de bijna twaalfhonderd bedrijven zou het Netflix-beleid graag in Nederland willen invoeren. Waarom? “Zo houd je personeel scherp en binnenboord!” Het ziet er echter uit dat de mkb-bedrijven er in ieder geval voorlopig nog niet aan toe zijn om hun werknemers (maximaal) een jaar lang te moeten missen.

    • Hans Klis