De voorspelde epidemie komt niet

In een aantal West-Europese landen, waaronder Nederland, neemt het aantal mensen met dementie niet meer toe. Ondanks de vergrijzing. Dat komt waarschijnlijk door betere opleiding en leefstijl en door preventie van hartziekten en andere chronische aandoeningen, en de eventuele behandeling daarvan.

Het betekent dat de politiek meer aandacht moet hebben voor vroege preventie en minder voor uitbreiding van de zorg en het onderzoek naar genezing.

Dat schrijven Britse, Nederlandse, Zweedse en Spaanse onderzoekers in een artikel dat online is gezet door het tijdschrift The Lancet Neurology. Al langer zijn er epidemiologen die twijfelen aan de onheilvoorspellingen over almaar groeiende Alzheimerpatiënten.

De auteurs van deze Policy View gebruiken gegevens van langlopende bevolkingsonderzoeken in Rotterdam, Stockholm, Göteborg, Zaragoza en drie gebieden in Engeland (Cambridgeshire, Nottingham en Newcastle). Die onderzoeken begonnen tussen 1971 en 2000. Daarin is met metingen die 15 tot 30 jaar uiteen liggen te zien dat het percentage Alzheimerpatiënten helemaal niet is toegenomen. Dat is heel wat anders dan „de zogenaamde dementie-epidemie”, schrijven de onderzoekers, die met andere onderzoekmethoden is voorspeld.