Deel Syriza-parlementariërs splitst zich af en begint nieuwe partij

De leider van de opstandige Syriza-factie, Panagiotis Lafazanis. De ontevreden parlementariërs beginnen een nieuwe partij. Foto Reuters / Christian Hartmann

Een deel van de Griekse Syriza-partij van premier Tsipras splitst zich af en gaat verder als onafhankelijke partij. Dat meldde de Griekse staatstelevisie vanochtend. Het gaat om een groep van 25 parlementariërs die het niet eens is met de koers van Tsipras, die gisteravond nieuwe verkiezingen uitschreef.

Tsipras heeft in Griekenland te kampen met hevige weerstand tegen het akkoord dat hij vorige maand met zijn Europese schuldeisers sloot. Hoewel hij nog altijd populair is onder de bevolking, is het verzet binnen zijn eigen ultra-linkse Syriza-partij groot. Syriza, dat letterlijk Coalitie van Radicaal Links betekent, voerde bij de verkiezingen van begin dit jaar hard campagne tegen de bezuinigingspolitiek van Europa. Veel Syriza-politici zien het nieuwe akkoord met Europa, waarin juist veel nieuwe hervormings- en bezuinigingsvoorstellen staan, dan ook als verraad aan de Griekse kiezer.

Tsipras hoopt positie te versterken

Een groep oud-communisten aan de linkerflank van de partij stapt nu uit de partij en begint een nieuwe partij onder leiding van voormalig minister van Energie Panagiotis Lafazanis. De partij wordt met 25 zetels de derde partij van het 300 zetels tellende parlement, vlak voor centrumpartij To Potami (17 zetels) en het extreemrechtse Gouden Dageraad (ook 17 zetels).

Het vertrek van de groep parlementariërs is een tegenvaller voor Tsipras, maar was wel ingecalculeerd. Tsipras hoopt dat het gedeelte dat hij blijft leiden, eventueel aangevuld met nieuwkomers uit andere partijen, de verkiezingen wint. Als dat zo is, is zijn positie sterker dan nu. Degenen die dwarsliggen zijn er dan uit gemanoeuvreerd. In peilingen wordt ervan uitgegaan dat Syriza met Tsipras de grootste partij blijft.

Oppositie probeert regering te vormen

Tsipras zei gisteravond in een tv-toespraak dat hij nieuwe verkiezingen uitschrijft omdat hij het ingrijpende akkoord met Europa, dat niet geworden is wat hij er van had gehoopt, graag aan de kiezer wil voorleggen. Maar hij heeft niet voor niets deze timing gekozen. De effecten van impopulaire maatregelen die hij moet doorvoeren, zoals verhoging van de pensioenleeftijd, zijn pas later dit jaar merkbaar. Nu heeft hij daar electoraal nog weinig last van.

De belangrijkste oppositieleider Vangelis Meimarakis, van de partij Nieuwe Democratie, kondigde vanochtend aan dat hij wil proberen een regering te vormen om te voorkomen dat nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Formeel mogen oppositiepartijen nu gedurende drie dagen proberen een nieuwe coalitie te vormen nu Tsipras zijn ontslag heeft ingediend. De kans dat Nieuwe Democratie dit lukt is vanwege de parlementaire verhoudingen echter nihil.

    • Pim van den Dool