David Moszkowicz blijft voorlopig nog even op het tableau staan

Een derde zoon uit de advocatenfamilie Moszkowicz dreigt uit zijn vak te worden gezet. Maar eerst komt er nog een onderzoek.

Het hof van discipline van de advocatuur in Den Bosch heeft een eerder besluit van een lagere tuchtrechter om strafpleiter David Moszkowicz (65) voor het leven te schrappen van het tableau vooralsnog ongedaan gemaakt.

De hoogste tuchtrechter heeft vandaag gezegd dat er eerst nader onderzoek moet komen. Het gaat om een zaak waarin David Moszkowicz, de oudste zoon van de grondlegger van de advocatenmaatschap Max Moszkowicz sr., belangenverstrengeling wordt verweten. Moszkowicz had voor 1.700 euro een Somalische familie bijgestaan die hulp zocht omdat een familielid in Zwolle was vermoord. Moszkowicz deed vervolgens niets en vertelde de Somaliërs niet dat hij de moordverdachte in deze zaak ook al bijstond. Dat er sprake was van tegenstrijdige belangen ontdekte de advocaat naar eigen zeggen pas na vijf maanden.

Volgens het hof bleek twee maanden geleden bij de behandeling van de klacht dat er te veel zaken onduidelijk zijn. Het hof wil nu twee getuigen spreken. Ten eerste een medewerker van het OM die met Moszkowicz over de belangenverstrengeling gebeld zou hebben. Daarnaast wil het hof de advocaat horen die de zaak eerder behartigde. Ook vraagt het hof inzage in het dossier bij de advocaat die naderhand de zaak heeft overgenomen van Moszkowicz. Zo kan worden vastgesteld welke informatie bij Moszkowicz op welk moment bekend was.

De klachten van twee andere cliënten werden wel toegewezen. In die zaken is Moszkowicz een schorsing opgelegd van in totaal 4,5 maand. Alleen al sinds 2008 is Moszkowicz zeven keer voorwaardelijk en soms onvoorwaardelijk geschorst wegens het knoeien met de gedragsregels, zo memoreerde de voorzitter van het hof in juni.

Eerder werden al zijn jongere broers Robert (62) en Bram (55) uit het vak gezet.

    • Marcel Haenen