Britten willen dat Nederland en België vluchtelingen tegenhouden

De Britten vrezen dat migranten op zoek gaan naar alternatieve routes nu het land samen met Frankrijk de beveiliging in de Franse havenstad Calais aan het opschroeven is. Nederland en België is gevraagd om te voorkomen dat vluchtelingen via Hoek van Holland proberen te komen.

Een vrachtwagen bij de veerdienst van Stena Line in Hoek van Holland. Vrachtverkeer wijkt uit naar andere plaatsen met veerdiensten naar Engeland als alternatief voor Calais, omdat ze niet door de Kanaaltunnel willen vanwege de problemen met vluchtelingen die proberen aan boord te komen. Foto ANP. Martijn Beekman

Groot-Brittannië heeft Nederland en België gevraagd om te voorkomen dat vluchtelingen onder meer via Hoek van Holland het land proberen te bereiken. Het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt dat de landen over de situatie overleggen, bericht het AD.

De Britten vrezen dat migranten op zoek gaan naar alternatieve routes nu het land samen met Frankrijk de beveiliging in de Franse havenstad Calais aan het opschroeven is om de komst van vluchtelingen te voorkomen. Groot-Brittannië en Frankrijk maakten gisteren bekend een gezamenlijk controlecentrum in Calais te openen. Daarnaast besloten beide landen eerder al tot een financiële injectie van miljoenen euro’s om meer hekken, schijnwerpers en camera’s te plaatsen.

Staatssecretaris James Brokenshire van Immigratie komt binnenkort op bezoek naar Nederland voor verdere discussies. In de Britse krant The Guardian zegt schaduwminister van Binnenlandse Zaken Keith Vaz:

“We moeten waken voor het waterbed-effect. Het afsluiten van een route zal automatisch de problemen verplaatsen naar een andere route. Er is al bewijs van meer illegale activiteiten rond Duinkerken, Zeebrugge en Hoek van Holland. We moeten overeenstemming bereiken met andere landen langs de Noordzeekust om te voorkomen dat we soortgelijke situaties zoals in Calais op andere plekken aan de overzijde van Het Kanaal zien opduiken.”

Aantal migranten dat via Calais komt is relatief klein

In Calais zitten een paar duizend migranten die proberen de overzijde van Het Kanaal te bereiken. Ze proberen op vrachtwagens te klimmen en treinen, wat leidt tot gevaarlijke situaties en soms dodelijke ongelukken. De komst van illegale migranten die via Hoek van Holland naar Groot-Brittannië willen reizen, is sinds de intensivering van de controles door de marechaussee begin deze zomer vrijwel opgedroogd.

Ook in Belgische havens is geen stijging van het aantal vluchtelingen, schreef nrc.next in juni. Grote transportbedrijven lieten weten geen problemen te ondervinden in Nederlandse havens. Slechts een tiental migranten is bij controles aangetroffen.

Het zijn andere aantallen dan het aantal vluchtelingen dat Europa probeert te bereiken via Italië en Griekenland, waar de afgelopen weken de migranten uit onder meer Syrië, Libië, Irak en Afghanistan met tienduizenden tegelijk aanmeren. In de tweede week van deze maand kwamen bijna 21.000 migranten aan in Griekenland, bijna de helft van het totale aantal aangekomen migranten in 2014 (43.500). Het land krijgt 474 miljoen euro uit Europa om de immigratiestroom aan te pakken. In totaal stelt Europa 2,4 miljard euro voor de migratieproblematiek beschikbaar voor hulp aan onder meer Italië, Finland, Zweden en Estland.

    • Anouk Eigenraam