Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Bijna 600 Nederlanders onder gelekte data vreemdgangerssite Ashley Madison’

De bekendmaking twee dagen geleden van miljoenen gebruikers van de Amerikaanse vreemdgangerssite Ashley Madison lijkt slechts het begin te zijn van een affaire met een lange nasleep. Onder de gelekte gegevens blijken 594 Nederlanders te zitten. Voormalig reality-tv-ster Josh Duggar is de eerste die publiek bekent zijn vrouw te hebben bedrogen via de site.

Foto AFP
Foto AFP Afbeelding van de vreemdgangerswebsite Ashley Madison.

Onder de gelekte gegevens van gebruikers van de Amerikaanse site Ashley Madison, die vreemdgaan faciliteert, zitten 594 Nederlanders bericht RTL Nieuws. Het eerste ‘slachtoffer’ van de gelekte gebruikersprofielen die en public toegeeft via de site zijn vrouw te hebben bedrogen, is ook bekend: voormalig reality-tv-ster Josh Duggar.

De 27-jarige Duggar, voormalig pleitbezorger van het gezin als hoeksteen van de samenleving, maakte vannacht bekend een gebruikersaccount te hebben gehad bij Ashley Madison. Duggar die sinds mei al onder vuur lag toen bekend werd dat hij vier van zijn zussen als puber had misbruikt, nam per direct ontslag bij de christelijke lobby-organisatie waar hij werkte.

In een verklaring op de eigen website omschreef Duggar zichzelf als ‘de grootste hypocriet ooit’:

“De afgelopen jaren heb ik publiekelijk gezegd te vechten tegen immoreel gedrag in ons land, ondertussen verborg ik mijn eigen falen. terwijl ik mijn geloof verkondigde in het belang van het gezin was ik ontrouw aan mijn vrouw.”

Honderden overheidsmedewerkers in Canada en de VS hebben een account

Twee dagen geleden maakte een groep van vermoedelijk hackers, die opereert onder de naam Impact Team, hun eerdere dreigement waar: het publiceerde gegevens van meer dan 35 miljoen gebruikers van de in de VS en Canada populaire site Ashley Madison. In sommige gevallen gaat het om alleen de inlognaam en e-mailadres, in andere gevallen betreffen de gegevens ook adressen, lengte en gewicht, GPS-coördinaten en creditcardgegevens. Zowel de FBI als autoriteiten in Canada hebben een onderzoek ingesteld naar de zaak.

Gisteren bleek al dat er onder andere gegevens bij zitten van een parlementslid, militairen en tientallen gemeenteambtenaren in Canada. Ook zouden 15.000 e-mailadressen leiden naar medewerkers van verschillende Amerikaanse ministeries, het Witte Huis en de Senaat. Persbureau AP bericht vandaag dat honderden overheidsfunctionarissen, waarvan sommigen ‘gevoelige posities’ bezetten, de internetverbinding op het werk gebruikte om hun lidmaatschap te betalen. In Nederland zouden de meeste gebruikers in de grote steden zitten.

Motieven Impact Team zijn nog onduidelijk

Waarom Impact Team de gegevens openbaar heeft gemaakt, is ietwat onduidelijk. In een manifest zegt het zelf dat het bedrijf achter de site, Avid Life Media, gebruikers bedriegt. Het ‘paid delete’-systeem van Ashley Madison, gebruikers moeten 19 dollar betalen om hun profiel te laten verwijderen, zou onrechtvaardig zijn en bovendien zouden accounts niet daadwerkelijk gewist worden. Er zijn dan ook geruchten dat de degene achter het lek een ex-medewerker zou zijn.

De enige die zich tot nu toe in de handen wrijven over het lek zijn echtscheidingsadvocaten.