Beurzen omlaag na Chinese zorgen - zwaarste verlies Dow sinds 2008

Foto: AFP / Jewel Samad

Nieuwe zorgelijke cijfers over de Chinese economie hebben vrijdag wereldwijd de beurskoersen omlaag gedrukt. De Amerikaanse Dow Jones-index boekte vandaag en gisteren het zwaarste verlies sinds de kredietcrisis in 2008.

De daling van de beurzen begon in Azië, sloeg over naar Europa en eindigde in de Verenigde Staten, waar met name de technologiefondsen onder druk stonden. In Europa voerde Vopak de lijst met dalers aan. Het Rotterdamse tankopslagbedrijf waarschuwde voor lastige marktcondities in Azië en verloor prompt 15 procent van zijn beurswaarde.

Olieprijs in de min

De voornaamste bron van zorg voor beleggers was de graadmeter voor de Chinese industriële productie: die daalde deze maand het hardst in meer dan zes jaar. Daarop zakte de Amerikaanse olieprijs voor het eerst sinds 2009 tot onder de 40 dollar, in de verwachting dat de vraag uit China zal gaan dalen.

De VS rapporteerden op hun beurt opnieuw een hogere binnenlandse olieproductie, wat de olieprijs verder onder druk zette. De verwachting was juist dat producenten van met name schalie-olie, dat relatief duur is om te winnen, hun productie zouden terugbrengen, maar daar lijkt nog geen sprake van.

Aandelen op Wall Street en op de Europese beurzen sloten vrijdag meer dan 2 procent lager. Shanghai verloor bijna 5 procent. De Dow Jones-index sloot 3,1 procent lager, de Amsterdamse AEX-index 3,5 procent. De Europese aandelenbeurzen staan op het laagste niveau sinds januari dit jaar.

Apple

In de VS was Apple de grootste daler, met een verlies van 5 procent. De verklaring ligt opnieuw in China: dat is een belangrijke afzetmarkt voor de
iPhone. Apple trok de Nasdaq-index mee omlaag. De beurzen doen het wereldwijd al slecht sinds China vorige week onverwacht de nationale munt devalueerde. De beurskoersen in China zelf daalden in minder dan twee maanden met 30 procent.

Beleggers vluchtten onder meer in goud: dat bereikte het hoogste prijspeil in meer dan een maand. Ook staatsobligaties stegen licht in waarde. Grondstoffen als steenkool, ijzererts en koper daalden. De dollar daalde met 1 procent ten opzichte van de euro en bereikte het laagste niveau in twee maanden. Beleggers hebben er steeds minder vertrouwen in dat de Amerikaanse centrale bank, de Fed, in september de rente gaat verhogen.

    • een onzer redacteuren