Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Hockey

‘Belangrijke leider IS omgekomen bij luchtaanval, zegt VS’

Een Amerikaans vrachtvliegtuig brengt materieel naar een militaire basis in Turkije, waarvandaan onder meer luchtaanvallen worden uitgevoerd op doelen van IS.
Een Amerikaans vrachtvliegtuig brengt materieel naar een militaire basis in Turkije, waarvandaan onder meer luchtaanvallen worden uitgevoerd op doelen van IS. Foto EPA/Serdar Yildiz

De op een na hoogste leider van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) zou afgelopen dinsdag om het leven gekomen zijn bij een Amerikaanse luchtaanval in de buurt van de Irakese stad Mosul.

Het Witte Huis maakte dit vanavond bekend, bericht persbureau Reuters en de BBC. Het zou gaan om Fadhil Ahmad al-Hayali, die ook bekendstaat als Hajji Mutazz. Hij zou op het moment van de aanval in een voertuig met een medewerker hebben gereden.

Of de nummer 2 van IS ook daadwerkelijk dood is, is nog moeilijk vast te stellen. Het Pentagon zit er wel eens vaker naast met vroegtijdig melden dat er leiders gedood zijn van bijvoorbeeld Al-Qaeda.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis was Mutazz onder meer verantwoordelijk bij IS voor logistieke operaties zoals de aanvoer en verplaatsing van wapens, mensen en explosieven. Experts relativeren tegenover Reuters het belang van de dood van mensen als Mutazz. Een voormalige medewerker van het Pentagon Seth Jones:

“De ervaring leert dat IS gewoon weer een andere leider naar voren schuift.”