VVD en PvdA hebben half miljard voor extraatjes

Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben voor volgend jaar samen een half miljard euro te verdelen voor extra uitgaven. De VVD kiest ervoor een groot deel van de 250 miljoen euro te besteden aan defensie, de PvdA kiest voor zorg. Daarbij gaat het om extra bestedingen voor ouderen en verlenging van vaderschapsverlof met drie dagen.

Dit wordt bevestigd door bronnen rond de begrotingsbesprekingen die momenteel gaande zijn. Dit voorjaar hebben beide partijen al een wensenlijst opgesteld bij de besteding van extra geld. Nu is afgesproken dat VVD en PvdA na 2016 elk 375 miljoen euro extra mogen besteden.

Voor komend jaar verwacht het Centraal Planbureau (CPB) een relatief hoge groei van 2,4 procent. Dat zorgt voor extra ruimte in de begroting waarvoor de besprekingen volgende week worden afgesloten.

Naast de extra uitgaven van 500 miljoen euro had het kabinet al eerder tot een lastenverlichting van 5 miljard besloten. Momenteel wordt er ook gesproken over de reparatie van koopkracht voor gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden. Uit de CPB-cijfers bleek vorige week dat hun koopkracht in 2016 met 1,1 procent zou dalen. Minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) zegde reparatie toe, hetgeen zo’n 500 miljoen kan gaan kosten.