Matig drinken verhoogt de kans op kanker niet bij mannen, wel bij vrouwen

Vrouwen die één glas alcohol per dag drinken hebben een licht verhoogde kans op kanker. Eigenlijk is alleen de toename van borstkanker meetbaar. Het gaat om vrouwen die nooit hebben gerookt. Bij mannen die nooit rookten leidt de dagelijks acceptabele dosis van twee glazen per dag niet tot een merkbare toename van kanker. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers uit onderzoek onder 88.000 vrouwen en 48.000 mannen in een woensdag gepubliceerd onderzoek in The BMJ. Het onderzoek is vooral gedaan om het gezondheidsrisico van licht tot matig drinken voor niet-rokers te vinden. De effecten van roken en drinken zijn vanouds slecht te scheiden, omdat zware drinkers ook vaak roken. Maar dat kan nu in de Verenigde Staten wel, omdat daar steeds meer matig-drinkende niet-rokers leven. (NRC)