Cruijffs protegé Ling is (nog) niet zo’n succesvolle vastgoedondernemer

Tscheu la Ling. Foto ANP

Tscheu la Ling, zakelijk talent? De voormalig rechtsbuiten van Ajax en spilfiguur in de pogingen van Johan Cruijff om Ajax naar zijn hand te zetten, is door het ‘kamp-Cruijff’ geroemd als succesvol (vastgoed)ondernemer. Maar uit onderzoek van de Volkskrant blijkt daar weinig van.

Zo blijkt Ling – in tegenstelling tot wat hij beweerde en over hem beweerd wordt – geen vastgoedprojecten te hebben in Slowakije, waar hij in 2007 eigenaar is geworden van de club AS Trencin. Sportieve successen kwamen wel, maar dat een nieuw stadion in Trencin ‘als vliegwiel fungeert voor projectontwikkeling’ in de Slowaakse stad, zoals Ling in de Telegraaf zei, is volgens lokale bronnen niet te plaatsen.

In de Volkskrant noemt Ling gestelde vragen „suggestief”. Eind 2011 zei Ling al in NRC Handelsblad gestopt te zijn met vastgoedactiviteiten in Bulgarije en Roemenië. Destijds zei hij nog wel „met strategische grondposities” actief te zijn in Slowakije.

Momenteel vervult Ling bij Ajax een adviseursfunctie in een commissie van de raad van commissarissen, onder meer met de taak om de vorderingen in de jeugdopleiding te evalueren. Hij is naar voren geschoven door Cruijff, die hem eerder al tot algemeen directeur van Ajax wilde maken. De rvc onder leiding van destijds Steven ten Have ging daar in 2011 voor liggen, tot woede van Cruijff.

Ling heeft zelf altijd de suggestie van zich geworpen dat hij Ajax ook zakelijk adviseert. „Met de zakelijke en commerciële kant heb ik niets te maken, het gaat alleen om het voetbal”, zei hij in de Telegraaf nadat hij deze zomer weer bij Ajax in beeld kwam. (NRC)