Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

ABN Amro boekt flinke winst in tweede kwartaal

ABN Amro heeft de winst in het tweede kwartaal flink zien toenemen – de bank boekte het beste resultaat sinds de nationalisering in 2008.

Foto: ANP / Remko de Waal

ABN Amro heeft in het tweede kwartaal een winst geboekt van 600 miljoen euro. Als eenmalige posten niet worden meegerekend, komt dat neer op bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar geleden - het beste resultaat sinds de nationalisering van ABN.

De enige aandeelhouder, de Nederlandse staat, vaart wel bij de winst van ABN: de schatkist ontvangt een dividend van 350 miljoen euro. Volgens topman Gerrit Zalm ligt ABN Amro op koers om de doelstellingen voor 2017 te halen.

Minder geld opzij voor slechte leningen

ABN Amro wist vooral te profiteren van de beter draaiende Nederlandse economie. Hierdoor hoefde de bank minder geld te reserveren voor eventuele verliezen op leningen. Met 34 miljoen euro was de toevoeging aan de stroppenpot zelfs ‘uitzonderlijk laag’ te noemen. Een jaar eerder werd het tienvoudige toegevoegd.

Het operationeel resultaat groeide met 16 procent tot 879 miljoen euro. De opbrengsten uit rente namen ook toe dankzij hypotheekoversluitingen en een groei van de zakelijke kredietportefeuille. Daar stonden wel hogere kosten voor pensioenen tegenover.

ABN Amro werd in 2008 op de top van de kredietcrisis genationaliseerd, wat zo’n 22 miljard euro kostte. Momenteel bereidt de bank zich voor op een terugkeer naar de beurs.