ABN Amro: beste kwartaal sinds de nationalisatie

ABN Amro, nu nog staatsbank, keert vanwege de hoge nettowinst 350 miljoen interim-dividend uit.

Foto Bloomberg

Staatsbank ABN Amro heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst van 600 miljoen euro geboekt. Die nettowinst maakt april, mei en juni van 2015 het meest winstgevende kwartaal sinds „de nieuwe bank” in 2010 van start ging, aldus topman Gerrit Zalm vanochtend bij de presentatie van de kwartaalcijfers. „ABN Amro is klaar voor de beursgang”, zei hij.

Die beursgang mag van minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) vanaf het vierde kwartaal dit jaar plaatsvinden en levert naar verwachting zo’n 15 miljard op. De voorbereidingen liggen volgens Zalm „goed op schema”. Gevraagd naar hobbels op de weg noemde hij de aanvraagprocedures voor vergunningenbij instanties als ECB en DNB: „Een heel gedoetje.” Een slecht beursklimaat zou eveneens roet in het eten kunnen gooien. „Het is aan de minister om te beslissen of het beursklimaat geschikt is.”

Nadat de vorige presentatie van de kwartaalcijfers in het teken stond van de tijdelijk uitgestelde beursgang vanwege de ophef over de beloning van de ABN-top, ging het nu vooral over de positieve cijfers van ABN Amro (ruim 22.000 werknemers).

Dankzij de hoge nettowinst keert de bank Amro een interim-dividend van 350 miljoen euro uit aan de schatkist. Net als vorig jaar is dat 40 procent van de winst, maar in 2014 kwam het dividend over het hele jaar op 400 miljoen uit.

ABN Amro ziet net als concurrenten ING en Rabobank positieve ontwikkelingen in de Nederlandse economie. „Veel signalen staan op groen”, aldus Zalm vanochtend. Export, private consumptie en vooral de huizenmarkt doen het goed. Het consumentenvertrouwen stijgt, net als het producentenvertrouwen en de reële inkomens. Voor ABN Amro is dat belangrijk omdat de bank haar inkomsten voor 80 procent uit Nederland haalt.

Marktleider hypotheken

Door de groei van de economie kwamen veel minder klanten van de bank in de betalingsproblemen en mochten meer klanten van het ‘strafbankje’ af. Daardoor kon ABN Amro allerlei reserveringen schrappen die had het genomen voor het niet afbetalen van hypotheken en leningen. En hoefde zij de afgelopen maanden maar 34 miljoen euro aan de stroppenpot toe te voegen. Dat is een daling van ruim 300 miljoen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De bank laat ook andere positieve cijfers zien. Ondanks de lage rentestand, stegen de rente-inkomsten in de eerste helft van het jaar met 6 procent naar ruim 3 miljard euro. Het meest symbolische is dat de bank weer marktleider is op de Nederlandse hypotheekmarkt met een marktaandeel van 23 procent.

„Dat is voor het eerst in jaren”, zei financieel topman Kees van Dijkhuizen vanochtend. „Niet alleen het nieuwe ABN Amro is dat nooit geweest, ook bij het oude ABN Amro is het lang geleden.”

Dijkhuizen liet weten dat ABN Amro licht verbaasd is dat de hypotheekmarkt zo sterk is gegroeid, ondanks beperkende maatregelen die zijn ingegaan. Daaronder zijn aanpassing van de regels om schenkingen te kunnen doen, het aanscherpen van de leennormen en verlagen van de voor de Nationale Hypotheek Garantie.

    • Camil Driessen