Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Waarom alle grondstoffen in prijs dalen

foto EPA

Het gaat slecht op de grondstoffenmarkt. Symbool voor de malaise is het in Zwitserland gevestigde Glencore, een van de grootste grondstoffenhandelaren ter wereld met 181.000 mensen in dienst. Het bedrijf presenteerde gisteren dramatische halfjaarcijfers en een verlies van 676 miljoen dollar. In dezelfde periode vorig jaar boekte Glencore nog 1,7 miljard dollar winst.

Hoe kan dat? Drie verklaringen:

1. China

Tegenvallende Chinese economische cijfers. Analist Nitesh Shah van ETF Securities:

“China is een van de grootste grondstoffenafnemers.”

Als voorbeeld wijst hij op industriële metalen als koper en zink. Zo’n 40 procent daarvan wordt door China geconsumeerd. “Dus als de groei daar afneemt, drukt dat enorm op de wereldwijde vraag.”

2. Groot aanbod

Shah wijst erop dat het aanbod aan grondstoffen nogal groot is. Niet alleen op de oliemarkt, dankzij de schaliegasrevolutie in de VS en de OPEC die de productie niet beperkt, ook op de landbouwproductenmarkt is het aanbod groot.

“Dat komt door Braziliaanse boeren die last hebben van de zwakke reaal en extra voorraden op de markt brengen om hetzelfde te blijven verdienen.”

270715ECO_grondstoffenindex-02 (2)

3. Sentiment

Volgens Shah is de grondstoffenmarkt doorgeslagen. “Een belangrijke factor is nu sentiment”, zegt de econoom.

“Kijk maar naar metalen als aluminium, kopen en zink. De perceptie is dat de vraag uit China laag is, maar die is redelijk stabiel. Toch zijn ze recentelijk allemaal onderuitgegaan.”

Volgens Glencore-topman Ivan Glasenberg drijft “perceptie” de meeste markten “in plaats van de realiteit”. Bij ieder nieuwtje over China krijgt de koers van zijn bedrijf een klap. Toen China vorige week de yuan devalueerde, verloor Glencore 7,4 procent op een dag.