Zestig uur werkstraf voor moeder die keel juf dichtkneep

Foto: ANP / Bart Maat

De politierechter in Zwolle heeft vanmiddag een 33-jarige moeder tot een werkstraf van zestig uur veroordeeld voor het dichtknijpen van de keel van de juf van haar dochter. Justitie had een werkstraf van 180 uur geëist.

Het incident speelde zich af in maart na schooltijd op het plein van basisschool De Toonladder in Zwolle. De juf zou de dochter eerder die dag in de arm hebben geknepen. Na schooltijd kwam het meisje overstuur naar haar moeder toe. De moeder, José in den B., wilde de juf daarop aanspreken, maar de leerkracht wilde haar niet te woord staan.

Mishandeling

Justitie neemt de zaak hoog op. Het gaat hier om iemand met een publieke functie die haar werk veilig zou moeten kunnen doen. “Voor eigen rechter spelen, is onacceptabel”, vindt justitie.

De rechtbank acht het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel niet bewezen, maar hield het op mishandeling. De rechter nam het de moeder wel zeer kwalijk dat ze zich uitgerekend op een schoolplein agressief heeft gedragen tegen een juf in het bijzijn van kinderen.

De juf staat nog altijd onder psychologische behandeling. Volgens de officier is het de vraag of ze ooit nog voor de klas zal terugkeren. De rechtbank veroordeelde de moeder ook tot het betalen van een vergoeding van 750 euro aan het slachtoffer.

    • Annette Toonen