Wie moet je zien op Lowlands? Vijf tips voor een spetterend weekend

Het campingterrein van Lowlands is geopend. Morgen begint het officiële programma. Wie moet je zien? Welk podiumbeest mag je niet missen? De muziekredactie van NRC geeft vijf tips.

Het campingterrein van Lowlands is open. Morgen begint het festival. Foto ANP / Koen van Weel

De camping van Lowlands is geopend en dat is het begin van een feestweekend in Biddinghuizen. Vanavond zetten feestvierders hun tentje op, drinken een biertje in het gras en misschien wordt er wel gedanst in de campingwinkel. Morgenmiddag begint het officiële programma met muziek, films, theater, debat en comedy. De muziekredactie van NRC geeft vijf tips.

1. Tame Impala
Tame Impala is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de grootste indiebands. Op de nieuwe plaat Currents heersen geen gitaren maar vloeien jaren-tachtigsynthesizerpop en elektronische discoritmes melancholisch en zomers over.
Zondag, 20.40 uur, Heineken.

2. Hudson Mohawke
Op zijn 29ste is Hudson Mohawke een grote naam in de internationale elektronische muziek, die onder meer liedjes voor Kanye West produceert. Met zijn soloalbum Lantern is hij een aanjager van de toenemende kruisbestuiving tussen hiphop en dance.
Zaterdag, 20.00 uur, Bravo.

3. Kendrick Lamar
Dé rapper van dit moment Kendrick Lamar verraste dit jaar met het overweldigende album To Pimp A Butterfly dat naast muzikale diepte, inhoudelijk een vergrootglas legde op het leven als zwarte man in Amerika.
Zondag, 19.40 uur, Alpha.

4. Christine and the Queens
is het sekseneutrale personage van zangeres Héloïse Lettissier dat volgens de artieste grotendeels samenvalt met haar persoonlijkheid. Met haar elektropopalbum Chaleur Humaine werd ze een revelatie in haar thuisland Frankrijk.
Zaterdag, 14.00 uur, Bravo.

5. Het Concertgebouworkest
De komst van het Concertgebouworkest is de bevestiging van een mooie klassieke traditie op Lowlands. De uitvoering van Stravinsky’s Le Sacre du Printemps is met zijn hoekige ritmes bepaald geen middle-of-the-road-stuk, maar een heerlijk begin van dag drie.
Zondag, 14.00 uur, Alpha.

Ook de moeite waard

Muziekredacteur Jan Vollaard interviewde voor NRC Handelsblad zanger Joseph Lyons, alias Eaves. Hij ging van toetsenist, naar gitarist, naar zanger. “Plots stond ik als frontman op het podium”, vertelt hij. Lees zijn hele verhaal, over dat hij zich geen hippie voelt, hoe Neil Young en Led Zeppelin hem inspireerden en zijn “rampzalige” eerste optreden.

Muziekredacteur Hester Carvalho sprak met Karl Hyde en Rick Smith, samen het Britse duo Underworld. Zij staan na twintig jaar opnieuw op Lowlands. Lees hoe de 58-jarige Hyde zijn muziek fris en avontuurlijk weet te houden.

    • Carlijn Vis