Nederlandse consument niet langer pessimistisch

foto iStock

Consumenten hebben dit jaar weer vertrouwen in de economie, in tegenstelling tot de zeven magere jaren die achter de rug zijn. Elke maand vraagt het CBS 1.000 Nederlanders wat ze denken over de economische situatie van de afgelopen twaalf maanden, en wat de verwachtingen zijn voor het komende jaar. Samen: het consumentenvertrouwen, en dat dat in juni op het hoogste punt in acht jaar kwam, was goed nieuws.

Update: Ook deze maand is de Nederlandse consument weer een stukje positiever dan vorige maand. In juni gaven we meer uit ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek presenteerde.

Maar als Nederlanders zoveel vertrouwen hebben, durven ze dan ook weer meer uit te geven?

Als je niet alleen naar het consumentenvertrouwen kijkt, maar ook naar de koopbereidheid, dan is het beeld een stuk minder rooskleurig. In juli kwam deze graadmeter uit op -2, wat wil zeggen dat meer Nederlanders hun financiële situatie negatief dan positief inschatten, en de aankoop van die wasmachine nog maar even laten zitten.

scatter-convertrouwen-v2trendv4

    • Yordi Dam