Vluchtelingencrisis: Macedonië roept noodtoestand uit bij grenzen

Migranten wachten, onder toezicht van lid van de speciale eenheden, bij de grens tussen Griekenland en Macedonië.
Migranten wachten, onder toezicht van lid van de speciale eenheden, bij de grens tussen Griekenland en Macedonië. Foto EPA / Georgi Licovski

Macedonië heeft de noodtoestand afgekondigd in twee grensgebieden in het zuiden en noorden. De regio’s bij de steden Gevgelija en Kumanovo kunnen de toestroom van migranten en vluchtelingen vanuit Griekenland niet meer aan. Het land overweegt het leger in te zetten, meldt het Macedonische persbureau MIA.

Alleen al de afgelopen 24 uur zouden 1327 buitenlanders hebben aangegeven dat ze overwegen asiel aan te vragen in het Balkanland. Dit maakt het mogelijk om drie dagen legaal in Macedonië te verblijven. Die tijd gebruiken ze volgens MIA om door te reizen naar Servië.

Diefstal en geweld

De migranten steken bij Gevgelija de grens over tussen Griekenland en Macedonië. Daar proberen ze op de trein te springen richting Kumanovo in het noorden, om zo Servië te bereiken. Twee stations in het zuiden zijn daardoor verworden tot de facto vluchtelingenkampen.


De inzet van het leger heeft volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken twee voordelen. De bevolking in de gebieden wordt beter beschermd en het beleid voor mensen die asiel willen aanvragen kan worden verduidelijkt.

Het aantal meldingen van overlast en diefstal in de gebieden waar de migranten langs komen is gestegen. Tegelijk melden migranten dat ze worden aangevallen door gewapende groepen en beroofd. De woordvoerder van het ministerie verwacht snel humanitaire hulp vanuit de Europese Unie. Volgens de Macedonische autoriteiten is aan de Griekse kant van de grens geen spoor te bekennen van politieactiviteit.

750.000 asielaanvragen

Speciale eenheden van de Macedonische politie blokkeren sinds vanochtend de doorgang bij Gevgelija. Migranten kunnen nu niet meer doorreizen. Na een reis door Macedonië en Servië doemt overigens nog een groot obstakel op: de grens met Hongarije. Dat land onttrekt zich aan het Europese asielbeleid en wil migranten gaan weren met een muur langs de grens. Eind deze maand wil de Hongaarse regering de anti-asielmuur gereed hebben.

Alles bij elkaar zijn dit jaar tot nu zo’n 264.500 mensen over zee naar de EU gereisd, tegen 219.000 in heel 2014. Naar schatting zijn daarbij dit jaar ruim 2.300 migranten verdronken. Duitsland verwacht dit jaar een recordaantal van 750.000 asielaanvragen. In 2014 vroegen ruim 200.000 mensen daar asiel aan. Duitsland ontvangt in Europa veruit de meeste asielzoekers. Zweden volgde vorig jaar als tweede met ruim 81.000 aanvragen.

Lees ook: Vluchten naar Europa: een geweldig avontuur, afsluitend artikel in de reeks waarin correspondent Gert van Langendonck probeert met een groep Syrische vluchtelingen Fort Europa binnen te komen. En lees ook Duitsland verwacht 750.000 asielzoekers

.