Slowakije wil alleen christenen

Slowakije wil best meewerken aan het plan van de Europese Commissie vluchtelingen op te nemen, maar alleen als ze christen zijn.

Het Slowaakse ministerie van Binnenlandse Zaken zei gisteren tegen de BBC dat moslims in Slowakije in de samenleving moeilijk zullen integreren. Woordvoerder Ivan Metik: „We kunnen 800 moslims opnemen, maar we hebben geen moskeeën dus hoe kunnen zij integreren als ze het hier niet naar hun zin krijgen?” De Slowaakse bevolking (circa 5,5 miljoen inwoners) is overwegend katholiek.

De afgelopen maanden wordt debat gevoerd op Europees niveau over het verdelen van 40.000 migranten over EU-landen, op basis van een verdeelsleutel. Onder meer Slowakije weigerde een dergelijk quotum. Tot nu toe is alleen overeenstemming bereikt over de vrijwillige opname van ruim 32.000 vluchtelingen. Slowakije neemt dan 200 mensen op, Nederland ruim 2.000.

EU-staten mogen niet discrimineren. Metik ontkent dat hier discriminatie in het spel is en zegt dat de selectie ten behoeve van de gemeenschap zal zijn.

Babar Baloch, woordvoerder van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Centraal-Europa, laat in een reactie weten dat „UNHCR nog niet officieel is geïnformeerd over details van selectiecriteria” en het „overheden aanmoedigt een allesomvattende aanpak” aan te nemen, zonder te discrimineren.

Dit jaar zijn volgens UNHCR al bijna 265.000 migranten de Middellandse Zee overgestoken.