Hond Oliver spreekt als enige niet met de stem van zijn baasje

Veel huisdieren hebben een eigen account op Twitter. Hond Oliver heeft een bijzondere: telkens als hij blaft, wordt dit automatisch omgezet in een tweet.

De Amerikaanse hond Oliver uit Leesburg (Virgina) verstuurt automatisch een tweet iedere keer als hij blaft. Zijn boodschappen variëren van „Woof woof! Woof ruff ruff” tot „Ruff! Ruff bark bark.” Zijn account @OliverBarkBark is opgezet door zijn baas Henry Conklin, een informaticastudent die ook de bijbehorende ‘blafdetector’ ontwierp.

Zo meldt hij op zijn blog Henry’s Mathematastic Blog. De detector, gemaakt op basis van de zelfbouwcomputer Raspberry Pi, neemt met een microfoon het geblaf van Oliver op, zet deze om in tekst, en post deze op Twitter. Met een programma voor geluidsanalyse leert de detector zichzelf om Olivers blaffen te onderscheiden van de omgevingsgeluiden.

Nu stuurt Oliver alleen nog onomatopeeën, maar Conklin belooft om een blaf-naar-tekst-vertaalprogramma te ontwikkelen, zodat we „Olivers werkelijke stem” kunnen horen. Dat is eigenlijk jammer want met zijn huidige authentieke geluid onderscheidt Oliver zich juist van andere dieren op Twitter. Als zijn baasje straks antropomorfe interpretaties gaat maken, doet hij hetzelfde als al die anderen die hun huisdier gebruiken als spreekbuis. Vaak twitteren ze over zaken waarvoor de doorsnee hond of kat geen belangstelling heeft, zoals de presidentskandidatuur van zakenman Donald Trump (‘Trump’ rijmt op ‘Have a Dump’, volgens Mikey the Brat, een Duitse herder uit Vancouver).

Ook sterren gebruiken hun dieren graag op Twitter, Instagram of Facebook. Zo heeft Bubba Sue, het varken van zangeres Miley Cyrus, een eigen account, evenals Choupette, de kat van modeontwerper Karl Lagerfeld. Meredith Swift, de Schotse vouwoorkat van Taylor Swift, verstuurt tweets als: „Ik ben een balletje bont dat tegenover een ander balletje bont staat en haar vraagt om van me te houden.”De wereldberoemde Grumpy Cat is vooral groot op Facebook (6 miljoen likes), maar moet het daar weer afleggen tegen Boo de dwergkeeshond van Khloé Kardashian: 17 miljoen likes.

Volgens een onderzoek van de Britse Daily Telegraph heeft één op de vier Britse katten en honden een account op sociale media. Zo krijg je ook dieren die beroemd zijn van zichzelf, zoals de Bronx Zoo Cobra, die actief is op Twitter sinds hij in 2011 wist te ontsnappen. Na een week werd de Egyptische cobra gepakt, maar hij blijft twitteren vanuit gevangenschap.

Alle dieren bij elkaar opgeteld vallen in het niet bij het enorme leger Twitterkatten. De beroemdste is Sockington (Socks) met 1,3 miljoen volgers. Uit de plaatjes blijkt dat de kater uit Waltham (Massachusetts) veel huisgenoten heeft, die net als hij vreemde poses paren aan een licht verbaasde, onnozele blik. Twee huisgenoten hebben een eigen account. Pennycat geeft ironisch commentaar op Socks’ roem. En de jonge Tweetie, die op Socks lijkt, denkt dat Socks zijn vader is.

    • Wilfred Takken