Twee verdachten bomaanslag Bangkok melden zich bij politie

De kisten van twee slachtoffers van de bomaanslag: Lim Siew Gaik en haar zoon Neoh Kar Chun.
De kisten van twee slachtoffers van de bomaanslag: Lim Siew Gaik en haar zoon Neoh Kar Chun. Foto EPA / Ah Noi

In Bangkok hebben twee mannen, die zichzelf herkenden in de camerabeelden die de lokale autoriteiten vrijgaven, zich gemeld bij de politie. De twee zeggen dat ze stadsgidsen zijn en niets met de bomaanslagen te maken hebben.

Dat meldt de BBC. Op de camerabeelden is te zien dat de twee mannen, gekleed in een wit en een rood T-shirt, opstaan van een bankje vlak voordat de hoofdverdachte van de bomaanslag in beweging komt.

Update 17.30 uur:
De politie heeft de twee verdachten verhoord en vrijgelaten. Ze zijn niet meer als verdachten aangemerkt in het onderzoek.

Afgelopen maandag explodeerde om vijf minuten voor zeven een pijpbom. Daarbij kwamen meer dan twintig mensen om het leven en raakten 117 mensen gewond.

Meerdere verdachten

De hoofdverdachte van de bomaanslag van maandag in Bangkok heeft mogelijk hulp gehad van anderen die ook door bewakingscamera’s zijn vastgelegd. Van de hoofdverdachte, die een rugtas achterliet in de buurt van de hindoeïstische Erawan-tempel, is een compositietekening verspreid. Op 18 augustus gaf de politie beelden van bewakingscamera’s vrij, waarop de hoofdverdachte, gekleed in een geel T-shirt, te zien is.

De man liet maandag een rugzak achter op de plek waar later de bom ontplofte.

Een foto genomen door een bewakingscamera. De hoofdverdachte van de bomaanslag reed in een Tuk Tuk naar het Erawan-complex.

Een foto genomen door een bewakingscamera. De hoofdverdachte van de bomaanslag reed in een Tuk Tuk naar het Erawan-complex. Foto EPA / Royal Thai Police security camera

2015-08-20 02:03:14 epa04889608 Relatives of Lim Siew Gaik and her son Neoh Kar Chun , both victims of the Bangkok bombing, pay their last respect to them at their family house in Butterworth, Penang, 350 km from Kuala Lumpur, Malaysia, 20 August 2015. A bomb attack on 17 August 2015 at the Erawan Shrine at the Ratchaprasong intersection, a busy business district of Bangkok that is popular with tourists, left 20 people dead and 123 injured. EPA/AH NOI

2015-08-20 02:03:14 epa04889608 Relatives of Lim Siew Gaik and her son Neoh Kar Chun , both victims of the Bangkok bombing, pay their last respect to them at their family house in Butterworth, Penang, 350 km from Kuala Lumpur, Malaysia, 20 August 2015. A bomb attack on 17 August 2015 at the Erawan Shrine at the Ratchaprasong intersection, a busy business district of Bangkok that is popular with tourists, left 20 people dead and 123 injured. EPA/AH NOI

De Thaise autoriteiten zijn onduidelijk over het aantal verdachten: volgens eerdere berichten ging het om één verdachte, later spraken ze van drie verdachten en nog later had de politie het over een netwerk van minstens tien verdachten.

Vandaag zegt Col Winthai Suvaree, woordvoerder van de militaire junta, dat de voorlopige conclusie is dat het “niet aannemelijk is” dat de bomaanslag van afgelopen maandag het werk is van een internationale terreurorganisatie.

Interpol helpt

De internationale politieorganisatie Interpol is ingeroepen om te helpen bij de opsporing.

Eerder werd er nog vanuit gegaan dat het om drie verdachten ging. Volgens politiechef Somyot Poompanmuang tegenover Reuters gaat het om een groot netwerk, dat minimaal een maand aan de voorbereidingen heeft gewerkt.

Thailand heeft enkel het signalement en de werkwijze van de hoofdverdachte doorgegeven; de autoriteiten doen vooralsnog geen uitspraken over waar de verdachte vandaan komt.

Reden voor een aanslag

NRC-correspondent Melle Garschagen schreef eerder in de krant:

“Aan plek en tijdstip van de aanslag is af te leiden dat er maar één doel was: zo veel mogelijk slachtoffers maken. De tempel wordt omringd door populaire toeristenhotels als het Intercontinental en het Grand Hyatt, meerdere winkelcentra en drukke stations van de skytrain als Chit Lom. Op het moment van de aanslag was het er druk.”

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is vooralsnog niet opgeëist.

Thailand heeft in het zuiden te maken met aanslagen die worden uitgevoerd door islamitische groeperingen die ijveren voor een eigen staat. Die aanvallen bleven altijd beperkt tot het onrustige zuiden. Dat een dergelijke groep achter de aanslag van gisteren zit, lijkt daarom niet aannemelijk, ook omdat de gisteren gebruikte methode verschilt van andere aanslagen. Meer aannemelijk is dat de aanslag is ingegeven door de politieke spanningen in het door het leger geregeerde land.

De nationale politiechef Chief Somyot Pumpanmuang sluit vooralsnog geen enkele groepering uit:

“De aanslag kan te maken hebben met politieke ontwikkelingen of het conflict rondom de Oeigoeren die eerder naar China zijn teruggestuurd.”

De Oeigoeren zijn een etnische minderheid in het westen van China die de islam aanhangen.

Lees ook:de reportage van onze correspondent Melle Garschagen: De bom moest vooral hard inslaan.
    • Carlijn Vis