‘Vervroegde verkiezingen Griekenland op 20 september’

Premier Alexis Tsipras van Griekenland schrijft vandaag nog nieuwe verkiezingen uit. Die zouden plaatsvinden op 20 september, melden Griekse media.

Tsipras verlaat zijn kantoor in Athene, op weg naar de vergadering met zijn adviseurs.
Tsipras verlaat zijn kantoor in Athene, op weg naar de vergadering met zijn adviseurs. Foto Reuters / Stoyan Nenov

Premier Alexis Tsipras van Griekenland treedt terug en schrijft nieuwe verkiezingen uit. Die zouden plaatsvinden op 20 september, melden regeringsfunctionarissen aan persbureau Reuters en Griekse media. Een minister heeft het nieuws nu ook bevestigd aan The New York Times. Volgens de Griekse grondwet wordt nu een interim-regering aangesteld.

De Engelstalige nieuwssite van de Griekse krant Kathimerini schreef eerder vandaag dat Tsipras een vergadering had belegd met zijn topadviseurs. De bijeenkomst om 14.00 uur lokale tijd (13.00 uur Nederlandse tijd) zou gaan over vervroegde verkiezingen. Tsipras zou op basis daarvan later vandaag een toespraak houden.

Update 17.12: vergadering klaar

Een journalist van Kathimerini meldt nu dat de aankondiging van Tsipras aanstaande is.

Twitter avatar NikiKitsantonis NikiKitsantonis Meeting between @tsipras_eu and his aides finished. Statement on timing of snap elections expected. Greek media reporting September 20.
Twitter avatar NikiKitsantonis NikiKitsantonis Greek govt official: @tsipras_eu to address nation at around 8pm, propose elex on Sept 20 before resigning.

Parlement akkoord met deal

Tsipras zou met de verkiezingen de opstand binnen zijn eigen partij willen bestrijden. De afgelopen dagen hebben meerdere ministers uit zijn kabinet opgeroepen tot vervroegde verkiezingen. Veel partijgenoten van Tsipras zijn het niet eens met de concessies die hij heeft gedaan aan internationale schuldeisers om in aanmerking te komen voor een derde steunpakket ter waarde van 86 miljard euro.

Het Griekse parlement stemde vorige week na een nacht lang debatteren juist in met de deal. Mede door felle tegenstand binnen regeringspartij Syriza kwam het lange tijd niet tot een stemming. Tsipras had de hulp van oppositiepartijen nodig, omdat binnen Syriza twijfel bestond over de voorwaarden die met die steun gepaard gaan. 220 parlementariërs stemden voor, 80 stemden tegen of onthielden zich van stemming.

Griekenland heeft vandaag net de eerste tranche van het hulppakket ontvangen: 13 miljard euro. Daarmee moest het land onder meer een lening bij de Europese Centrale Bank van 3,2 miljard euro terugbetalen. Zonder de nieuwe steun, was die betaling niet mogelijk geweest.

Twitter avatar ecb ECB The ECB confirms that all Greek government bonds maturing today and owed to the ECB and Eurosystem NCBs have been repaid by Greece
    • Laura Klompenhouwer