Terugkijken: oud-president Carter is terminaal ziek, Obama bidt voor hem

Voormalig president Jimmy Carter (90) maakte vorige week bekend dat hij ernstig ziek is. Uit een leveroperatie bleek dat hij kanker heeft. Vandaag maakte de oud-president in een persconferentie bekend dat de kanker ook in zijn hersenen zit.

De 39ste president van de Verenigde Staten (1977-1981) ging begin augustus onder het mes om een knobbeltje op zijn lever te laten verwijderen. Bij die operatie bleek dat Carter uitzaaiingen had in verschillende delen van zijn lichaam. Vandaag liet hij weten tumoren op vier plekken in zijn hersenen te hebben en dat er waarschijnlijk nog meer zullen opduiken in de rest van zijn lichaam.

Bekijk hieronder de persconferentie die Jimmy Carter hield:

Carter werd vanmiddag (lokale tijd) bestraald en zal aanzienlijk minder gaan werken voor zijn liefdadigheidsinstelling. Naar eigen zeggen blijft de oud-president rustig onder het nieuws:

“Ik heb vrede met wat er nu ook gebeurt. Ik ben diep gelovig en dat doet me goed. Ik ben klaar voor wat er maar komt, voor een nieuw avontuur.”

‘We bidden voor hem’

Kort na de persconferentie van Jimmy Carter, liet president Obama via Twitter weten dat hij en zijn vrouw Michelle zullen bidden voor Carter en diens echtgenote Rosalynn:

Twitter avatar POTUS President Obama President Carter is as good a man as they come. Michelle and I are praying for him and Rosalynn. We’re all pulling for you, Jimmy.

DE CAMP DAVID-AKKOORDEN MAAR OOK IRAN

Eerder schreef ook NRC-redacteur Hans Klis over de ziekte van Jimmy Carter en zijn tijd als president van Amerika:

“Als Democratische president zat Carter aan de onderhandelingstafel voor de Camp David-akkoorden en het vredesverdrag van 1979 tussen Egypte en Israël. Maar hij maakte ook een van de zwartste bladzijden mee van de Amerikaanse geschiedenis: de Iraanse gijzelingscrisis, waarbij 63 Amerikanen van 4 november 1979 tot 20 januari 1981 werden gegijzeld. Carter richtte na zijn vertrek uit het Witte Huis The Carter Center op dat zich onder andere richt op gezondheidszorg en democratie. De voormalige president bleef zich ondanks zijn leeftijd actief inzetten voor de organisatie.”

Bekijk hieronder de mini-biografie over Carter:

In 2008 wijdde het tv-programma Andere Tijden een uitzending aan Carter:

    • Maarten Back