Schoten afgevuurd tussen Noord- en Zuid-Korea

Een man sluit zijn winkel nadat er een evacuatie is afgekondigd in de grensregio van Zuid-Korea. Foto: AP / Kim Seung-doo

Het Zuid-Koreaanse leger heeft vandaag tientallen kogels afgevuurd op aartsvijand Noord-Korea, nadat het Noord-Koreaanse leger een schot had gelost. Het Noord-Koreaanse leger heeft vooralsnog niet op de schoten gereageerd.

Dat meldt persbureau AP. Er zijn geen doden gevallen bij de schotenwisseling.

Luidspreker

Aanleiding was waarschijnlijk een luidspreker waarmee het zuiden propagandaboodschappen voor het noorden laat horen. Die luidspreker zond voor het eerst in elf jaar boodschappen uit, nadat twee Zuid-Koreaanse militairen gewond waren geraakt door landmijnen in de gedemilitariseerde zone in Zuid-Korea. Een militair verloor beide benen, de ander raakte één been kwijt.

Volgens Zuid-Korea zijn deze landmijnen geplaatst door Noord-Korea; Noord-Korea beweert dat Zuid-Korea de landmijnen zelf heeft geplaatst. Noord-Korea had al gezegd dat een “militaire actie van rechtvaardigheid” zou volgen als de luidspreker niet zou worden uitgeschakeld.

Evacuaties

Zo’n tachtig inwoners van de Zuid-Koreaanse grensstad Yeoncheon zijn geëvacueerd naar ondergrondse bunkers. Er is geen schade gerapporteerd in Yencheon. Burgers van de nabijgelegen stad Paju is gevraagd om niet naar buiten te gaan.

De schotenwisseling was de eerste sinds oktober vorig jaar, toen soldaten van Noord-Korea de grens naderden en weigerden te vertrekken toen Zuid-Korea waarschuwingsschoten loste. Het noorden schoot daarop terug.

Het communistische Noord-Korea en het westerse Zuid-Korea vochten tussen 1950 en 1953 een oorlog uit. Sindsdien geldt er een wapenstilstand, die geregeld wordt geschonden. Officieel zijn de twee landen nog steeds in oorlog.

    • Eva de Valk