Donaties aan de CDU? Nee hoor, zwart geld

Bijna vergeten financiële schandalen uit het verleden van Angela Merkels CDU jagen de regeringspartij nu de stuipen op het lijf. Met een paar zinnen in een documentaire over de Griekenlandcrisis heeft Wolfgang Schäuble, minister van Financiën, oude spoken tot leven gewekt. En passant maakt hij zijn oude patroon, ex-bondskanselier Helmut Kohl, uit voor leugenaar.

Het gaat om de affaire rond illegale partijdonaties die in 1999 de aanleiding waren tot de diepe val van Kohl. Een affaire waarbij overigens ook Schäuble zelf zijn partijvoorzitterschap moest opgeven.

Kohl heeft sindsdien altijd volgehouden dat hij niet kan zeggen van wie een bedrag van 2 miljoen mark (1 miljoen euro) kwam, omdat hij de donateurs zijn erewoord had gegeven. Daarmee kreeg hij in bepaalde kringen een heldenstatus.

In het programma dat maandag wordt uitgezonden door de ARD, zegt Schäuble over die donaties: „Die waren er niet.”

Hij legt een verband met een groot schandaal uit de jaren tachtig. Toen bleek dat de zakenman Friedrich Flick alle politieke partijen ruimschoots voorzag van donaties. Er is bewijs dat Kohl in het Flick-schandaal zeker een half miljoen mark ontving. Schäuble zegt nu dat „er nog zwarte contanten waren uit de tijd van Flick”.

    • Frank Vermeulen