Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Rabobank profiteert van herstel economie, boekt winst van 1,5 miljard euro

De Rabobank boekte in het eerste halfjaar van 2015 een winst van 1,5 miljard euro, 41 procent meer dan een jaar geleden. Dat blijkt uit de vanochtend gepubliceerde halfjaarcijfers.

Bestuursvoorzitter van de Rabobank Wiebe Draijer.
Bestuursvoorzitter van de Rabobank Wiebe Draijer. Foto: ANP / Koen van Weel

De Rabobank boekte in het eerste halfjaar van 2015 een winst van 1,5 miljard euro, 41 procent meer dan een jaar geleden. Dat blijkt uit de vanochtend gepubliceerde halfjaarcijfers.

De bank heeft geprofiteerd van het herstel van de Nederlandse economie. Zo verloor de bank minder aan kredieten voor klanten die door de economische crisis in problemen zijn geraakt. Daar was de bank 356 miljoen euro aan kwijt, 70 procent minder dan een jaar eerder en ruim onder het langjarig gemiddelde.

Het herstel leidt nog niet tot een hogere vraag naar kredieten bij ondernemers. De kredietportefeuille groeide per saldo met ruim 1 procent tot 434,4 miljard euro. Die toename was voornamelijk toe te schrijven aan de waardedaling van de euro. Het marktaandeel in de handel, industrie en dienstverlening in Nederland is licht toegenomen.

Schade crisis nog niet gerepareerd

De bank constateert dan ook dat de schade van de crisis nog niet volledig is gerepareerd. Het aantal faillissementen en de aanhoudend hoge werkloosheid blijven aandachtspunten. Wel wordt het herstel, dat vorig jaar nog vooral te danken was aan de export, inmiddels breder gedragen.

Rabobank zag de toevertrouwde middelen een fractie toenemen tot 382,2 miljard euro. Hoewel klanten veel extra blijven aflossen op hun hypotheken, dikten de spaargelden van particulieren met 1 procent aan tot 143,6 miljard euro.

Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer zei in een toelichting dat het noodzakelijk is de resultaten verder te verbeteren, gezien de intensieve concurrentie en toegenomen kapitaaleisen. Rabobank zet daarvoor onder meer in op kostenreductie. Bij het binnenlands retailbankbedrijf werden in de eerste helft van 2015 duizend banen geschrapt.