Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Poetin: ‘Buitenland plant sabotageacties op Krim’

De rust op de Krim wordt volgens de Russische president Poetin bedreigd door buitenlandse sabotageacties. „Vreemde krachten” zijn erop uit om de „nationalistische kaart te spelen” of gebruik te maken van „de fouten en het ineffectieve beleid van de macht”, zei Poetin gisteren tijdens een bezoek aan het in maart 2014 geannexeerde schiereiland. „In enkele hoofdsteden wordt openlijk gepraat over het rekruteren en prepareren van kader voor sabotageacties en radicale propaganda om te stoken”.

Met de ‘nationalistische kaart’ doelde de president onder meer op westerse steun voor de Krim-Tataren, die zich in hun autonomie bekneld voelen. Hun traditionele leider Moestafa Dzjemilev is naar Oekraïne verbannen. Maar Poetin zegde met zijn alarmistische waarschuwing ook de lokale machthebbers de wacht aan. Zuivering van de plaatselijke bestuursorganen is geboden, zei de president.

In Rusland is de rechterlijke macht druk bezig. In Rostov stond de Oekraïense cineast Oleg Sentsov terecht op verdenking „een terroristische groepering” te hebben gesticht. Sentsov werd in mei 2014 op de Krim gearresteerd. Volgens de staatsveiligheidsdienst FSB zou hij lid zijn van de radicale Rechtse Sector. Zowel de filmregisseur als de organisatie ontkent dat. Later werd hem voor de voeten geworpen dat hij een aanslag op een Lenin-standbeeld zou willen plegen. Justitie eiste 23 jaar strafkamp. De rechter wijst dinsdag al vonnis.