Gestuntel bij aanklagen zangeres Shakira

Foto EPA
Foto EPA

Dat moet een enorme opluchting voor zangeres Shakira zijn. Haar nummer Loca uit 2010, waarvan ruim 5 miljoen exemplaren over de toonbank gingen, is toch geen plagiaat. Dat heeft de rechtbank in New York vorige week bepaald. Precies een jaar geleden had dezelfde rechtbank nog vastgesteld dat Loca een kopie was van het nummer Loca Con Su Tiguere van de Dominicaanse zanger Ramón Arias Vásquez. In de procedure in 2014 tegen Shakira’s platenmaatschappij, Sony, had Vásquez een cassette overgelegd die aantoonde dat hij zijn lied al in 1998 had uitgebracht. Echter, op basis van nieuw bewijsmateriaal stelt de rechter nu vast dat Sony en Shakira niets te verwijten valt en dat er mogelijk zelfs sprake is van fraude.

De cassette van Vásquez blijkt bij nader inzien van een type te zijn dat in 1998 nog helemaal niet op de markt was. Bovendien is de volwassen man op de cover de zanger Jhoan Gonzalez, en die was in 1998 pas negen jaar oud. Het heeft er dan ook alle schijn van dat Vásquez de zaak gewoon heeft belazerd. Hij en zijn platenmaatschappij zullen het vermoedelijk wel uit hun hoofd laten om beroep aan te tekenen tegen deze vernietigende uitspraak.

    • Bas Kist