Parool gaat redactie weer inkrimpen, krant moet ‘kosmopolitischer’

Het INIT-gebouw, waar de redacties van Persgroep-kranten Het Parool, De Volkskrant en Trouw zijn gevestigd. Foto: ANP?ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Dagblad Het Parool gaat opnieuw zijn redactie inkrimpen. De Amsterdamse krant schrapt 14 van de 75 voltijdsbanen op de redactie.

Dat komt neer op 15 of 16 journalisten. Hoofdredacteur Ronald Ockhuysen, aangetreden in april, wil vooral digitaal een inhaalslag maken. “Daar hoort een nieuwe organisatie bij”, zegt hij. “Zo willen wij meer gespecialiseerde freelancers kunnen inhuren.”

Inhoudelijk zwaarder

Ockhuysen noemt een redactie van 60 voltijdsbanen “de ondergrens”.

“Hiermee kunnen wij de komende jaren fit en zonder problemen de toekomst in. Ook al is die voor alle papieren kranten nogal wiebelig.”

Het Parool (oplage circa 57.000 exemplaren) maakt winst, benadrukt de hoofdredacteur, ook dit jaar.

“De herstructurering is een bezuiniging, maar dat is van secundair belang. In de eerste plaats moet de krant breder, kosmopolitischer worden.”

Het Parool moet een “Amsterdamse krant zijn die naar de wereld kijkt”, zegt Ockhuysen.

“Ik wil de krant ook inhoudelijk zwaarder maken. Maar vooral digitaal moeten we dominanter aanwezig zijn. Dat hebben we de afgelopen jaren laten lopen.”

Het Parool komt op 10 februari met een vernieuwde krant en een nieuwe website.

Vakbond is niet verbaasd

Bij zijn aantreden in april zei Ockhuysen nog dat er geen nieuwe ontslagen zouden vallen op de Parool-redactie waar in het verleden al ettelijke reorganisaties zijn uitgevoerd.

“Het klinkt wat larmoyant, maar noem het voortschrijdend inzicht. Ik heb vanaf april een aanvalsplan gemaakt om Het Parool een betere krant te maken. Dat kan je doen met een systeem dat bij het verleden hoort, maar dat werkt niet meer. We moeten flexibeler zijn, vitaler.”

Ockhuysen wil niet nog dichter aankruipen tegen de andere (regionale) kranten van de Persgroep/Wegener.

“We delen al kopij met AD en Trouw, bijvoorbeeld vanuit Den Haag of op het gebied van buitenlandverslaggeving, maar je moet ook je eigen smoel behouden.”

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) reageerde vanmorgen verrast op de aankondiging bij Het Parool, maar stelde ook niet verbaasd te zijn over de nieuwe maatregelen.

    • Jan Benjamin