Overheidsopdrachten bij Ordina gedaald

De ICT-dienstverlener verdubbelt het aantal jonge werknemers na negatieve publiciteit, maar krijgt veel minder opdrachten.

Het gaat niet goed met Ordina. De Nederlandse ICT-dienstverlener publiceerde vandaag tegenvallende halfjaarcijfers. De omzet daalde met 6,8 procent tot 173 miljoen euro, het bedrijf leed een verlies van 3,9 miljoen euro terwijl er in dezelfde periode vorig jaar nog een bescheiden winst van 146.000 euro werd gemaakt.

Vooral bij de overheidsopdrachten, een van de belangrijkste pijlers onder het bedrijf, liep het slecht. Over de eerste helft van het jaar daalde de omzet in die branche met 13,5 procent tot 61,3 miljoen euro.

De scherpe daling komt na een golf van negatieve publiciteit over misstanden bij aanbestedingen bij onder meer de gemeente Rotterdam en het ministerie van Veiligheid en Justitie . Advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek kwam eerder dit jaar in een onderzoek in opdracht van Ordina tot de conclusie dat in één geval de wet was overtreden door het illegaal beïnvloeden en in de watten leggen van ambtenaren. Er zouden geen structurele misstanden zijn zoals het televisieprogramma Zembla berichtte.

„Het is moeilijk om te bepalen wat het directe effect van de vermeende misstanden is geweest op de omzet, maar het zal ons niet hebben geholpen”, zei financieel directeur Jolanda Poots-Bijl vanochtend tijdens een persgesprek. „Maar er is geen causaal verband te leggen.”

Zij wijst juist op nieuwe opdrachten bij bestuursorganen die gerelateerd zijn aan het bij de zaak betrokken ministerie, bijvoorbeeld het Centraal Orgaan opvang asielzoekers en de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Ordina relateert de gedaalde omzet bij overheidsopdrachten zelf vooral aan „discussies over grote ICT-projecten bij de overheid naar aanleiding van de commissie-Elias”. Die Tweede Kamercommissie onderzocht het falen van de overheid bij grootschalige automatiseringsprojecten. Door de bevindingen van die commissie zouden overheden terughoudender zijn geworden bij het opzetten van grote projecten.

„We verwachten dat die markt weer aantrekt omdat overheden willen blijven automatiseren om burgers beter te bedienen”, zei bestuursvoorzitter Stépan Breedveld vanochtend. Een termijn voor die verbetering kon hij niet geven.

De koers reageerde negatief op de resultaten: die ging ruim 7 procent onderuit. De afgelopen vier maanden is Ordina ruim 40 procent van zijn beurswaarde verloren. Breedveld wilde geen commentaar geven op die sterke koersdaling, bestuursvoorzitters van beursgenoteerde bedrijven doen dat zelden. „Maar in algemene zin kun je zeggen dat de zorgen zijn toegenomen over de investeringen van overheden in ICT. Ordina is daar juist erg groot.”

Ordina ziet ook een positief gevolg van alle media-aandacht. Na al die publiciteit kreeg Ordina meer sollicitaties van jonge getalenteerden. Daardoor verdubbelde het aantal zogeheten young professionals van 50 naar 100. „Daar maken we natuurlijk wel eens grappen over. Maar die zal ik nu maar niet herhalen.”

Grote nieuwe ingrepen kondigde het bedrijf vandaag niet aan. Wel maakte het bekend dat een programma om kosten te verminderen en personeel te ontslaan goed verloopt. In plaats van de beoogde 6 miljoen besparing verwacht de financieel directeur 8 miljoen euro per jaar te kunnen besparen, vooral op personeelskosten.

Ook liet Ordina weten dat het over een halfjaar een vernieuwde strategie presenteert. Breedveld denkt bijvoorbeeld dat de voortschrijdende robotisering een veelbelovende groeimarkt is voor Ordina.