Optimisme spat ervan af bij Blind en zijn helpers

Over twee weken begint Blinds klus richting EK, met continue dreiging van uitschakeling. Hij presenteerde zich vanochtend.

Bondscoach Danny Blind (m) met assistenten Ruud van Nistelrooy (l) en Marco van Basten (r), vanochtend in Noordwijk. Foto KOEN VAN WEEL/ANP

Van de KNVB-persconferentie nieuwe stijl, met draadloze microfoons, in het strandpaviljoen Breakers in Noordwijk spatte vanochtend de ontspannenheid, het optimisme af. Inclusief wandeling van hotel Huis ter Duin naar het paviljoen: 25 graden, zonnetje, strand. Zorgeloos liepen ze daar, bondscoach Danny Blind en zijn assistenten Marco van Basten en Ruud van Nistelrooy. „Dit is dus het schokeffect”, grapte Blind toen Oranje-perschef een huishoudelijke mededeling deed over de verplaatsing van het tijdstip van de volgende persconferentie.

Het trio werd vanochtend geïntroduceerd door directeur betaald voetbal van de KNVB, Bert van Oostveen, die sprak van „de personificatie van internationaal voetbalsucces”. Samen 170 interlands, vele (club)prijzen.

Maar het vervroegde debuut voor Blind als bondscoach komt onder slecht gesternte. Over twee weken begint de eerste van vier cruciale EK-kwalificatieduels, met voortdurend de dreiging van uitschakeling die boven Oranje hangt. „Kwalitatief maak ik me geen zorgen, of iedereen op zijn benen blijft moeten we afwachten”, zei Blind, doelend op blessures van Jetro Willems, Ron Vlaar en Kevin Strootman. „Die zijn er zo goed als zeker niet bij.” Ook doelde hij op spelers die niet vol aan het seizoen begonnen zijn, onder wie aanvoerder Robin van Persie bij zijn nieuwe club Fenerbahçe.

Morgen pas wordt de voorlopige selectie bekendgemaakt voor twee – opnieuw – cruciale EK-kwalificatieduels. Dan is het nog twee weken tot IJsland, koploper in poule A met vijf punten voorsprong op Nederland, op bezoek komt in de Amsterdam Arena. Zondag 6 september wacht Turkije uit. Het perspectief voor het kwakkelende Oranje zal met twee (daverende) zeges radicaal verbeteren, maar evenzogoed komt de gevreesde vierde plek in beeld als Turkije Oranje verslaat.

Dat alles te danken aan het rampjaar onder bondscoach Guus Hiddink, waar Blind nauw bij betrokken was als assistent. „Ik ben niet bevrijd, ik ben reëel”, zei Blind over het vertrek van Hiddink. „Ik heb prima en prettig samengewerkt met Guus. Het is niet goed gelopen, dat is spijtig, dat is voetbal. Verder kan ik daar niets mee.” De voormalig assistent weigerde zich af te zetten van zijn voorganger, wiens contract eind juni na een mislukte jaar bij Oranje werd ontbonden. „Het was een samenspel tussen staf en spelers, dat doet er nu allemaal niet toe.”

Directeur betaald voetbal Van Oostveen stond er vanochtend met een „goed gevoel”, zei hij bij zijn inleidend woordje, maar het was „een zomer van gemengde gevoelens”. De beslissing om afscheid te nemen van Hiddink „laten we vandaag achter ons”. „Danny kent de tegenstander, Danny kent de spelers, het Nederlands voetbal en heeft gewerkt met toptrainers. Iedereen waarmee hij gewerkt heeft, is enthousiast. En dat kunnen zij beter beoordelen dan ik of de overige zeventien miljoen directeuren betaald voetbal in Nederland.”

    • Bart Hinke