NAVO waarschuwt Rusland: geen uitbreiding van het grondgebied in Oekraïne

De NAVO heeft Rusland gewaarschuwd dat elke poging van pro-Russische separatisten om meer Oekraïens grondgebied in te nemen, onacceptabel is. De NAVO reageert met die waarschuwing op het recent opgelaaide geweld in Oost-Oekraïne. „Rusland heeft de verantwoordelijkheid om een politieke oplossing te vinden”, aldus een woordvoerder. „De lidstaten van de NAVO hebben benadrukt dat de partijen de situatie moeten deëscaleren. Alleen een volledige uitvoering van het Minsk-akkoord kan zorgen voor vrede.” In het Minsk-akkoord zijn regels opgenomen die de onrust in de regio moeten tegengaan. Een van de belangrijkste onderdelen van het akkoord was een staakt-het-vuren, dat medio februari inging. Die wapenstilstand werd vrijwel direct geschonden, waarna periodes van relatieve rust en veel geweld elkaar in rap temp opvolgden. Sinds vorige week wordt er weer hevig gevochten in gebieden die in handen zijn van de Oekraïense regering. Onder meer uit de havenstad Marioepol aan de Zee van Azov werden vuurgevechten gemeld. Volgens Rusland is Kiev bezig met gerichte aanvallen tegen de pro-Russische separatisten. Behalve de NAVO maakt ook Europa zich zorgen over de gevechten. Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker kondigde dinsdag aan nog voor het eind van de maand te gaan praten met de Oekraïense president Petro Porosjenko. Volgens de Europese denktank European Leadership Network (ELN) bereidt zowel de NAVO als Rusland een mogelijke confrontatie voor, dat valt op te maken uit de grootschalige militaire oefeningen van beide partijen, schreef HP/De Tijd vorige week.

    • NRC