Onrust in St. Louis nadat politie zwarte man doodschiet

Een jaar nadat de politie in een voorstad van St. Louis de zwarte Michael Brown doodschoot, heeft de politie opnieuw een zwarte man doodgeschoten. En weer heeft dat geleid tot flinke onrust en protesten tegen politiegeweld.

Foto's van zwarte Amerikanen die de afgelopen jaren omgekomen zijn door politiegeweld hangen op Union Square in New York.
Foto's van zwarte Amerikanen die de afgelopen jaren omgekomen zijn door politiegeweld hangen op Union Square in New York. Foto EPA/Justin Lane

Nadat een politieman in het noorden van St. Louis een zwarte man doodschoot, is flinke onrust in de wijk ontstaan. Ongeveer tweehonderd mensen kwamen bij het huis van het slachtoffer bij elkaar om te protesteren tegen politiegeweld.

Het slachtoffer zou een gestolen wapen op agenten hebben gericht. De agenten waren bezig met een huiszoeking toen ze twee mannen zagen vluchtten uit de achterdeur. De politie zette de achtervolging in en riep de mannen op hun wapens neer te leggen. In een steeg draaide een van de twee zich om en richtte zijn wapen op de agenten, waarna die het vuur openden en de man neerschoten. Ze zouden ongeveer vier keer hebben geschoten.

Het slachtoffer is volgens de politie Mansur Ball-Bey, een zwarte man van 18. De andere verdachte is nog voortvluchtig. Bij de huiszoeking werden later meer wapens en drugs gevonden. Volgens de politie waren ze op zoek naar wapens en “mensen die in de buurt verantwoordelijk waren voor criminele daden”. Afgelopen zondag werd een 93-jarige man overvallen en beroofd.

Na het gebeuren verzamelde een grote groep demonstranten zich bij het huis van het slachtoffer. De politie werd bekogeld met plastic flessen en stenen. Daarop zette de politie traangas en hield negen mensen aan.

Jaar geleden schoot politie Powell en Brown dood

De groep demonstranten was al op de been om de dood van Kajieme Powell te herdenken. Hij werd precies een jaar geleden doodgeschoten door de politie toen hij met een mes zwaaide naar de agenten. Naast Powell werd 9 augustus een jaar geleden ook de ongewapende zwarte tiener Michael Brown doodgeschoten in Ferguson, een voorstad van St. Louis. Zijn dood leidde tot een nationale discussie over politiegeweld en hoe overwegend blanke politiekorpsen omgaan met Afro-Amerikaanse burgers.

De agenten die zeven jaar in dienst zijn van de politie zijn met betaald verlof gestuurd.

    • Anouk Eigenraam