Grotere kans op beroerte bij lange werkweken

Mensen die lange werkweken maken, hebben ruim 30 procent meer kans op een beroerte. En ook een verhoogde kans op een hartinfarct. Dat rolt uit een vergelijking tussen mensen die meer dan 55 uur werken met mensen die 35 tot 40 uur per week werken. Het is veruit het grootste onderzoek, onder ruim 600.000 vooral Noord-Europeanen, dat ooit is gedaan naar werktijden, hartziekten en beroerte. Het resultaat is vannacht online gezet door het tijdschrift The Lancet. Stress en lang zitten zou de oorzaak kunnen zijn.

De onderzoekers concluderen: „Er is meer aandacht nodig voor de risicofactoren voor hart- en vaatziekten van mensen die lang werken.” Een commentator in The Lancet is radicaler: ga korter werken. „De preventie van hartziekten is vrijwel uitsluitend gericht op medische en individuele maatregelen”, schrijft Urban Janlert van de universiteit van Umeå in Zweden. Iedere werknemer heeft recht op een werkweek die gemiddeld niet langer is dan 48 uur, stelt hij. Hij geeft cijfers: in de OESO-landen werkt 12 procent van de werknemers langer dan 50 uur per week. Dat percentage is in Turkije met 43 procent het hoogst. En het laagst in Nederland. Hier werkt officieel minder dan 1 procent langer dan 50 uur.