‘NS start proef met teruggave bij vergeten uitchecken’

Het is veel mensen een doorn in het oog; wie vergeet uit te checken in het OV is een flink bedrag kwijt. De NS gaat een proef doen met het ‘automatisch’ terugstorten van geld bij reizigers die zijn vergeten uit te checken.

Foto ANP/Martijn Beekman

De NS gaat een proef doen met het terugstorten van geld bij reizigers die zijn vergeten uit te checken. Deze reizigers krijgen binnen een paar dagen een e-mail en kunnen hun geld vervolgens terugkrijgen bij een oplaadpaal.

Om het bedrag te kunnen terugstorten moet wel bekend zijn op welke route iemand heeft gereisd. Daarom begint de NS de proef met tienduizend proefpersonen die dagelijks op een vast traject reizen. De service gaat NS Extra heten. Met het systeem kunnen reizigers op termijn mogelijk ook een soort airmiles sparen voor gereisde kilometers.

Voor veel mensen is het een bron van irritatie dat je flink wat geld kwijt bent als je vergeet uit te checken. Wie reist met de trein en niet uitcheckt, kan fluiten naar zijn instaptarief van tien of twintig euro. Wie reist met het overig OV is 4 euro kwijt.

In principe kan je geld terugkrijgen, maar dit kan bij de NS bijvoorbeeld pas na 24 uur, maximaal drie keer per jaar en je moet er weer een formulier voor invullen. Volgens consumentenorganisaties denken mensen dan ook meestal: laat maar. Daardoor verdienen de OV-bedrijven gezamenlijk bijna 23 miljoen euro, zo werd vorig jaar bekend.

De proef gaat vijf maanden duren. Bij succes wordt de proef omgezet in een vaste dienst.

    • Anouk Eigenraam