‘Minimaal tien personen betrokken bij aanslag Bangkok’

De Thaise autoriteiten hebben minsten tien verdachten op het oog voor de aanslag van afgelopen maandag in Bangkok. De internationale politieorganisatie Interpol is ingeroepen om te helpen bij de opsporing.

Een soldaat met speurhond houdt de wacht bij de plek waar maandag een bomaanslag het leven eiste van twintig mensen.
Een soldaat met speurhond houdt de wacht bij de plek waar maandag een bomaanslag het leven eiste van twintig mensen. Foto: ANP/EPA/NARONG SANGNAK

De Thaise autoriteiten hebben minstens tien verdachten op het oog voor de aanslag van afgelopen maandag in Bangkok. De internationale politieorganisatie Interpol is ingeroepen om te helpen bij de opsporing.

Eerder werd er nog vanuit gegaan dat het om drie verdachten ging. Volgens politiechef Somyot Poompanmuang tegenover Reuters gaat het om een groot netwerk, dat minimaal een maand aan de voorbereidingen heeft gewerkt:

“Bij de voorbereiding waren veel mensen betrokken. Hierbij denken we aan degenen op uitkijk stonden, de bom hebben gemaakt en geplaatst, en de mensen die bij de vluchtroute betrokken waren. We denken aan minimaal tien personen.”

Onduidelijkheid over afkomst

De militaire junta die het land bestuurt laat via een woordvoerder weten dat het “niet aannemelijk” is dat het een internationaal netwerk van terroristen betreft. Ook zouden Chinezen niet het specifieke doelwit zijn van de aanslag. Het altaar waar de bomexplosie plaatsvond is populair onder Chinese toeristen; onder de dodelijke slachtoffers zijn zes Chinezen en 22 raakten gewond.

De uitlatingen staan haaks op eerdere berichten over wie er achter de aanslag kan zitten. De politie liet gisteren weten dat de man die de bom plaatste een buitenlander is. Diens signalement werd gisteren vrijgegeven.

Onze correspondent Melle Garschagen:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Vreemd: Thaise politie heeft geen naam v verdachte, noch motief. Maar zegt zeker te weten dat het een buitenlander is met negen handlangers.
Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Vreemd2: wel een buitenlander, die onderdeel is v netwerk, maar geen banden heeft met internationaal terrorisme, als je het leger gelooft.

Aan de internationale politieorganisatie Interpol is gevraagd om te helpen bij de opsporing. Thailand heeft enkel het signalement en de werkwijze van de hoofdverdachte doorgegeven; de autoriteiten doen vooralsnog geen uitspraken over waar de man vandaan kan komen.