Neparts aangehouden na half jaar lesgeven op Politieacademie

De Politieacademie beziet of zij gastdocenten anders moet screenen. De ‘forensisch patholoog’ bleek een fraudeur.

Een man die als gastdocent een half jaar les heeft gegeven op de Politieacademie, wordt ervan verdacht zich ten onrechte te hebben uitgegeven voor arts. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

De 54-jarige man uit Bennekom deed zich voor als forensisch patholoog en arts, en kreeg op die manier in november vorig jaar een betrekking als ondersteunend gastdocent op de Politieacademie in Apeldoorn. De man heeft daarna een aantal maal lesgegeven.

Dat de man niet bevoegd was als arts, ontdekte de onderwijsinstelling na een tip, vertelt een woordvoerder van de Politieacademie. Toen de instelling vervolgens om zijn papieren vroeg, heeft de man vervalste universitaire diploma’s laten zien. Hij bleek evenmin in het artsenregister geregistreerd te staan. Nadat de academie daar in mei van dit jaar was achtergekomen, is de samenwerking direct stopgezet. Na intern onderzoek besloot de academie deze maand aangifte te doen.

Er zijn geen problemen met de competenties van de cursisten omdat zij les hebben gekregen van de neparts, benadrukt de woordvoerder van de Politieacademie. De gastdocent gaf altijd les in het bijzijn van een andere docent. De academie doet het voorval verder af als een incident.

„We werken veel met gastdocenten, om zo specifieke kennis binnen te halen. Dat moet vaak snel, zodat we vaak pas tijdens het dienstverband een screening doen. We gaan nu kijken of die screening anders moet. Maar we willen wel snel actuele kennis kunnen blijven binnenhalen”, aldus de woordvoerder.

De man is aangehouden en wordt verhoord. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg. Justitie bekijkt of de man zich ook op andere plaatsen ten onrechte heeft voorgedaan als forensisch patholoog of arts.