Lil Kleine en Ronnie Flex: „De zomerse storm van kritiek op de tekst van ‘Drank & Drugs’ was geweldige pr.”

Foto Merlijn Doomernik

Lekker simpel, lekker stampen Lowlands

Sinds zomerhit ‘Drank & Drugs’ zijn de carrières van rappers Ronnie Flex en Lil Kleine in een stroomversnelling gekomen. Ze staan dit weekend op Lowlands.

Het is rond het middaguur en Ronnie Flex (23) uit Capelle aan den IJssel staat met zijn ogen dicht op een terras in Amsterdam-Oost. Hij heeft vannacht niet geslapen; het groene backstage-bandje van het festival waar hij gisteren was, zit nog aan zijn pols. De rapper draagt één rode schoen, aan zijn andere voet zit alleen een sok. Hij zoekt terwijl hij tegen de slaap vecht voortdurend naar zijn balans. Wanneer hij even op een stoel gaat zitten, komt de ober aanlopen. „Wil je hier niet gaan slapen.”

Ronnie Flex heeft het druk. Sinds hij een flinke zomerhit scoorde met Drank & Drugs is de carrière van de populairste Nederlandse urban popster van zijn generatie in een stroomversnelling gekomen. Deze maand heeft hij 34 shows, vertelt hij. Veel in het buitenland ook: Portugal, Bulgarije, Mallorca, Lloret de Mar, Turkije – „overal waar Nederlanders zijn”.

Vandaag staat een repetitie op de planning met de jonge rappers van New Wave – een populair project van zijn platenlabel Top Notch rond opkomend hiphoptalent. Drank & Drugs is afkomstig van de eerste plaat van New Wave en het collectief staat komend weekend op Lowlands. De repetitie begint veel later dan gepland en Ronnie kan er maar even bij zijn; grotendeels indommelend op de bank. Hij moet door naar een show in Antwerpen.

Loempiaverkoper

Ronnie Flex was vóór het succes van Drank & Drugs al een ster die via internet zijn publiek bereikte met miljoenen views en streams. Maar sinds de hit kennen niet alleen de jongeren hem maar ook hun ouders, vertelt de zanger. „Nu weet zelfs de loempiaverkoper om de hoek wie ik ben en gaat bij mijn optredens ook de achterste rij los.”

Van de nummers die hij opnam voor het New Wave-project, verwachtte Ronnie het meest van single Zeg Dat Niet, waarop hij net als bij Drank & Drugs samenwerkt met rapper Lil Kleine uit Amsterdam. Het is een meer karakteristiek Ronnie Flex-nummer, waarop zijn geweldige gevoel voor melodie volop tot uiting komt, met inmiddels meer dan zes miljoen views op YouTube.

Het succes van Drank & Drugs kwam voor hem als een verrassing, zegt Ronnie Flex. Drank & Drugs is een vrolijk dancenummer op een plaat die verder vooral put uit rap en R&B. „Het was een dingetje dat we tussendoor deden. Een uitstapje.” Hij snapt inmiddels wel waarom juist deze track zo aanslaat. „Het is lekker simpel, lekker stampen. Een beetje hypnotiserend. Ik besefte zelf pas hoe gezellig het nummer is, toen ik ermee op het podium stond.”

Het is niet echt zijn muziek, zegt hij. Ronnie liep tijdens de opnamesessies voor New Wave de studio in, terwijl Lil Kleine en producer Jack Chiraq al met het nummer bezig waren. „Ik was superhongerig en wilde op alle nummers staan dus sprong ik erin.”

Maar het effect op zijn carrière bevalt hem wel: meer shows, meer geld en ook meer aandacht voor zijn muziek. En dat voor een in een uurtje opgenomen tussendoortje. „Wanneer je goed luistert, hoor je in Drank & Drugs zelfs mijn iPhone afgaan terwijl ik mijn verse doe.”

Stadskanaal

Lil Kleine (20) had het succes wel verwacht, vertelt hij laat die avond, terwijl hij bami met kip eet in een Chinees restaurant in het centrum van Den Haag. De Amsterdamse rapper was afwezig bij de repetitie eerder op de dag „omdat ik van niets wist”. Straks rijdt hij naar Stadskanaal voor een optreden. „Drie uur heen, drie uur terug”, zucht hij.

Ook Lil Kleine heeft het druk. Hij is deze zomer in drie maanden voor 183 optredens geboekt, zegt hij. „Soms zes op een avond. Meestal shows van een half uur.” Drank & Drugs zit meer in zijn straatje dan die van Ronnie Flex. „Ik vind rap vet”, zegt hij. „Maar ik hou ook van techno, Danny de Munk, Frank Sinatra en deephouse.” Hij is bepaald geen rappurist, wil hij maar zeggen. „Ik ben gaan rappen omdat ik loodgieter zijn niet leuk vond.”

Feestnummer Drank & Drugs bracht Lil Kleine deze zomer overal, vertelt hij, van grote dancefestivals naar een optreden op het vijfjarig huwelijksjubileum van voetballer Wesley Sneijder en zijn vrouw op Ibiza. „Heel vet”, zegt Lil Kleine. „De paparazzi liggen overal in de struiken en jij mag daar gewoon je nummer doen.” Hij en Ronnie hebben deze zomer ook veel apart opgetreden. „Dat is goedkoper en het maakt een clubeigenaar verder niet uit wie van ons Drank & Drugs komt doen.”

Het is hard werken, weinig slapen, goed verdienen en veel plezier maken, zegt Lil Kleine. Bij elk optreden vraagt de twintiger om onder meer een fles goede wodka en een fles goede champagne. Dat kan met zes shows op een avond flink aantikken, beaamt hij lachend. „Er staan veel flessen bij me thuis, nu.”

Lil Kleines refrein van Drank & Drugs gaat zo: ‘Als je bitch wil chillen, is het geen probleem, dan ga ik erheen, ik kom niet alleen, want ik heb drank en drugs, ik heb drank en drugs.’ Lil Kleine verzon het „in een dronken bui”, zegt hij. Net als de zin: ‘Alle tieners zeggen ja tegen MDMA’ (de werkzame stof in xtc, red.) Over zijn tekst werd deze zomer veel gediscussieerd. Lil Kleine had die ophef niet verwacht, zegt hij. „Ik dacht eerder dat het iedereen aan het lachen zou maken.”

De zomerse storm van kritiek op de tekst van het nummer was geweldige pr, zeggen de rappers. „Ik hoopte dat het verboden zou worden”, zegt Ronnie Flex. Zijn moeder, een basisschoollerares, „nam het voor ons op en zei dat ze in haar jeugd ook voortdurend naar liedjes over drugs luisterden. En mijn oma weigerde een tijd naar RTL Boulevard te kijken terwijl ze dat normaal nooit overslaat. Nu ben ik ineens een rolmodel, maar je kinderen luisteren al drie jaar naar Ronnie Flex. Ik rap en zing al lang over drugs en ik gebruik drugs. Dat was nooit een probleem tot ik op nummer 1 stond.”

Over de toekomst na Drank & Drugs – bijna 15 miljoen views op YouTube – lijken de twee vrienden het nog niet helemaal eens. Toen het nummer het goed deed op Spotify in Duitsland, namen ze een Duitstalige versie op die binnenkort moet verschijnen. In België doet de single het inmiddels ook goed. Lil Kleine kondigt in zijn interview een gezamenlijke EP aan „met vijf nummers zoals Drank & Drugs” maar Ronnie Flex zei eerder op de dag dat het van hem niet zo hoeft. „Ik ga geen Drank & Drugs deel 2 maken. Het is niet alsof ik nu het licht heb gezien.”

Hij is trots op het succes van de zomerhit, zegt Ronnie. „Ik wilde altijd de eerste Nederlandse rapartiest worden met succes in de Achterhoek en de achterwijk.” Maar muzikaal is dit niet zijn pad. „Ik heb mijn eigen smaak en vind het soms ook wel jammer dat dit dan is wat erdoorheen komt. Ik hoop dat ik op een hoger niveau aan de slag kan, nu de aandacht op ons gevestigd is.”

    • Saul van Stapele