‘Van 150.000 arbeidsongeschikten niet duidelijk of ze terecht uitkering krijgen’

Van zo’n 150.000 arbeidsongeschikten is het niet zeker dat zij terecht een uitkering krijgen, omdat ze niet meer worden herkeurd. Dat zegt de vakvereniging van verzekeringsartsen Novag vandaag in Trouw. Deze 150.000 arbeidsongeschikten hebben een WGA-uitkering die is bedoeld als tijdelijk, maar volgens Novag-voorzitter Wim van Pelt komt er in de praktijk nauwelijks iets terecht van de herbeoordelingen die daarna nodig zijn – door een tekort aan keuringsartsen en gebrekkige administratieve ondersteuning. Novag is daarover al langer in gesprek met het UWV. „Als mensen tien jaar in een uitkering zitten, wordt het steeds moeilijker om hen nog te laten participeren op de arbeidsmarkt”, zegt Van Pelt. „We zijn zo een granieten bestand aan het creëren. In 2020 zijn het er 220.000.” (NRC)