Janneke Vreugdenhil Souvlaki

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Uit opgravingen op het Griekse eiland Santorini blijkt dat de Grieken al in de zeventiende eeuw voor Christus spiesjes met vlees boven een vuur roosterden. Het is dat u maar even weet dat u in een lange traditie staat wanneer u vanavond deze souvlaki van Tessa Kiros op de barbecue legt.

Week de prikkers een half uurtje in koud water, zodat ze niet verbranden als je ze boven de houtskool legt. Verwijder grote stukken vet van het varkensvlees, maar laat nog wat zitten voor de smaak en om de spiesjes lekker sappig te houden. Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2 cm. Rijg aan elke prikker 6 stukjes varkensvlees en laat bovenaan wat ruimte vrij om het brood aan te steken.

Bestrooi de spiesjes met oregano en een snufje zout en peper. Besprenkel met de olie en draai om, zodat ze aan alle kanten gelijkmatig bedekt worden. Steek de barbecue aan, laat heet worden en plaats het rooster ongeveer 10 cm boven de houtskool. Gril de souvlaki totdat ze er mooi geroosterd uitzien en vanbinnen wel gaar, maar nog heerlijk sappig zijn. Gril het brood licht aan beide kanten en prik het op het uiteinde van de spiesjes. Strooi er nog wat extra zout en oregano over. Pers er wat citroensap over uit en serveer.

    • Janneke Vreugdenhil