Schrijver verzet zich tegen werk van biografe

De Franse schrijver Michel Houellebecq is boos op het Franse dagblad Le Monde om een deze week gestarte biografische reeks over hem, zo schrijft de Belgische krant De Morgen. De directeur van Le Monde noemt de kritiek van de Franse schrijver „onaanvaardbaar”. Le Monde-journaliste Ariane Chemin stuitte naar eigen zeggen in haar voorbereidingen op de biografische reeks over Houellebecq op een „poseur die zijn imago angstvallig bewaart”.

Chemin, die in het verleden onthullende boeken schreef over onder andere de buitenechtelijke dochter van François Mitterrand, benaderde Houellebecq in de hoop hem voor de reeks te kunnen spreken. Houellebecqs ex-vrouw en enkele vrienden heeft ze kunnen interviewen. Maar Houellebecq schreef: „Ik weiger om met u te praten en ik zal aan iedereen die ik ken vragen om dezelfde houding aan te nemen.”

De auteur stuurde de mail aan Chemin ook direct door aan beroemde vrienden, onder wie de Franse filosofen Bernard Henri Lévy en Michel Onfray. Uit de mail blijkt Houellebecq hen aan te willen sporen om juridische stappen tegen Le Monde te ondernemen als de krant de reeks voortzet.

Over provocateur Houellebecq verschenen eerder een bekritiseerde, ongeautoriseerde biografie van Denis Demonpion en een boek van zijn moeder, die hem als „leugenaar, bedrieger en parasiet” afschilderde.

    • Roderick Nieuwenhuis