Onderzoek naar opdracht Beumer

Een onafhankelijke commissie gaat onderzoeken of de raad van toezicht van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam juist heeft gehandeld bij het geven van een opdracht aan de levenspartner van directeur Guus Beumer. Het initiatief komt van de raad van toezicht van het instituut.

Het onderzoek volgt op een bericht in NRC over de in totaal 29 opdrachten die Beumer zijn partner, architect Herman Verkerk, sinds 2001 heeft bezorgd. Overal waar Beumer als curator of directeur de scepter zwaaide, gingen opdrachten naar EventArchitectuur, het bureau van Verkerk. Voor de keuze voor Verkerk zouden telkens artistieke redenen zijn. Andere architecten konden in de regel niet meedingen naar de opdrachten.

Het onderzoek dat er nu komt, strekt zich enkel uit naar de opdracht die Verkerk kreeg ten behoeve van de tentoonstelling ‘het Tijdelijk Modemuseum’ die in september geopend wordt. De andere 28 opdrachten – die Beumer in andere functies uitdeelde – blijven buiten beschouwing. De onderzoekscommissie moet ook een uitspraak doen over het geven van een opdracht aan een lid van de raad van toezicht door Beumer. Gekeken wordt of bij beide opdrachten de Governance Code Cultuur en de eigen governanceregels van Het Nieuwe Instituut zijn gevolgd.

Het onderzoek naar het handelen van de raad van toezicht en de directeur wordt geleid door de stichting Cultuur+Ondernemen. Op initiatief van deze organisatie werd de Governance Code Cultuur opgesteld. Wie in de commissie zitting neemt, is nog onduidelijk.

    • Joep Dohmen