Het Nieuwe Instituut laat rol van directeur Beumer onderzoeken

Een commissie gaat onderzoeken of de raad van toezicht van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam juist heeft gehandeld bij het geven van een opdracht aan de levenspartner van directeur Guus Beumer. De opdracht voor het onderzoek komt van de raad van toezicht van het instituut, voorheen het Nederlands Architectuurinstituut.

Het onderzoek volgt op een bericht in NRC over de in totaal 29 opdrachten die Beumer zijn partner, architect Herman Verkerk, sinds 2001 heeft bezorgd. Overal waar Beumer als curator of directeur de scepter zwaaide, gingen opdrachten naar het bureau van Verkerk. Het onderzoek dat er nu komt, betreft de opdracht die Verkerk kreeg voor een modetentoonstelling die in september begint. De andere 28 opdrachten – die Beumer in andere functies uitdeelde – blijven buiten beschouwing.

De commissie moet ook een uitspraak doen over een opdracht die een lid van de raad van toezicht kreeg. Gekeken wordt of de Governance Code Cultuur (de gedragscode voor culturele instellingen) is gevolgd.

„De raad van toezicht realiseert zich dat er over de afwegingen van de raad van toezicht een publieke discussie wordt gevoerd. Daarom heeft de raad van toezicht behoefte aan een onafhankelijke beoordeling”, aldus een persbericht.

Het onderzoek wordt geleid door de stichting Cultuur + Ondernemen. Op initiatief van deze organisatie werd de Governance Code Cultuur opgesteld.

Hoogleraar goed bestuur Mijntje Lückerath zei deze week tegen de Volkskrant dat de raad van toezicht een „inschattingsfout” gemaakt heeft door akkoord te gaan met de opdracht. Volgens haar had het instituut ook geen opdracht aan het lid van de raad van toezicht moeten geven. Wie een toezichtfunctie accepteert dient elke zakelijke band te vermijden, aldus de hoogleraar. Lückerath was voorzitter van de werkgroep die de Governance Code Cultuur heeft opgesteld.

    • Joep Dohmen