Herstel voor geplaagde bouwer BAM

Bezuinigingen, nieuwe orders en valuta-effecten zorgen voor winst in eerste zes maanden van dit jaar.

Bescheiden herstel
Bescheiden herstel

Na een zwaar 2014 laat BAM, de grootste bouwer van Nederland, de eerste helft van dit jaar bescheiden herstel zien. BAM (23.000 werknemers) maakte 4,7 miljoen euro winst, zo blijkt uit halfjaarcijfers die vanochtend zijn gepubliceerd. Ter vergelijking: de eerste zes maanden van vorig jaar leverden een verlies van 6,6 miljoen op. De omzet steeg licht, van 3,4 naar 3,5 miljard euro.

De voorzichtige ommekeer is deels het resultaat van strategie, deels van de markt en ook deels van geluk. In zijn persbericht legt BAM sterk de nadruk op zijn herstructureringsprogramma, dat nu tien maanden loopt en dat volgens het bedrijf vruchten begint af te werpen. Jaarlijks moeten de kosten met ten minste 100 miljoen euro omlaag, onder meer door beter projectmanagement en de verkoop van vastgoed. Het afgelopen halfjaar werd voor voor 25 miljoen euro aan besparingen behaald, meldt BAM. Maar: „Deze baten werden gedeeltelijk tenietgedaan door resultaten op enkele oudere projecten”.

Net als andere bouwers heeft BAM de afgelopen crisisjaren veel klussen aangenomen tegen te lage kosten. Het was de belangrijkste reden van het nettoverlies van 108 miljoen euro in 2014. Nu zegt het bedrijf kritischer te zijn met biedingen.

De orderportefeuille steeg het voorbije halfjaar niettemin met 0,8 miljard euro tot 11,1 miljard. BAM kreeg opdrachten in het Verenigd Koninkrijk (installatietechniek) en in Nederland en Ierland (infrastructuur). Maar de helft van de totale omzetstijging is geluk: die kwam door de stijging van de Britse pond ten opzichte van de euro. Daardoor werden orders in het Verenigd Koninkrijk fors meer waard.

Op de Nederlandse vastgoedmarkt verkocht BAM in de eerste helft van het jaar bijna 1.100 woningen die het bedrijf zelf had gebouwd, tegen ruim 900 woningen in dezelfde periode vorig jaar. BAM merkt dat de vastgoedmarkt zich „langs twee sporen” ontwikkelt. Het „sterke spoor” is dat van de markt in en rond de grote steden. Daar is vooral vraag naar betaalbare huizen en appartementen. In regionale gebieden is de markt zwakker.

Op het Damrak vielen de resultaten van BAM vanochtend in goede aarde. De beurskoers steeg met 10 procent.