Herstel economie gunstig voor Rabo

Rabobank boekt in het eerste halfjaar 1,5 miljard euro winst en is weer positief over de Nederlandse economie.

Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer van Rabobank presenteert de halfjaarcijfers. Dankzij het herstel van de economie komen minder bedrijven en consumenten in de problemen met het afbetalen van leningen. Foto ROBIN VAN LONKHUIJSEN / ANP

De Nederlandse economie trekt aan en dat merkt Rabobank. Vanochtend presenteerde de bank met 7,4 miljoen klanten in Nederland de halfjaarcijfers. Zij boekte ruim 1,5 miljard euro winst, een stijging van 41 procent ten opzichte van de eerste zes maanden vorig jaar.

De belangrijkste verklaring? Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer vatte het vanochtend zo samen: „Het economisch herstel zet gestaag door. Dit merken onze klanten en wij zien dat terug in de scherp gedaalde kosten van kredietverliezen.”

Die ‘kosten kredietverliezen’ worden ook wel toevoegingen aan de stroppenpot genoemd. De eerste helft van dit jaar is het niveau daarvan het laagst in jaren. In de eerste zes maanden van 2013 en 2014 voegde Rabo bank telkens ongeveer 1,1 miljard euro aan die pot toe. Nu bedraagt de toevoeging 356 miljoen euro. Dat de financiële resultaten van Rabobank zo zijn verbeterd wijt Draijer dan ook „vooral” aan de daling van die post.

Nederlandse economie

Door het economisch herstel komen minder bedrijven en consumenten in de problemen met hun leningen en hoeft Rabobank er minder op af te schrijven. Dat de huizenprijzen stijgen betekent bovendien dat het aantal consumenten met een hypotheek die hoger ligt dan de woningwaarde, is gedaald. Ook verdween een aantal leningen in commercieel vastgoed van de balans doordat Rabobank die verkocht aan beleggers.

Net als het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ziet de Rabobank positieve ontwikkelingen in de Nederlandse economie. Die groeide volgens Rabobank in de eerste helft van 2015 onder invloed van toegenomen export en groei van de binnenlandse bestedingen, aangewakkerd door de aantrekkende woningmarkt.

De afgelopen vijf jaar was de particuliere consumptie volgens de bank de zwakke plek van de Nederlandse economie, mede onder invloed van schulden, dalende huizenprijzen en lastenverzwaringen van de overheid. Maar „dit en volgend jaar verwachten we dat de consumptie weer gaat bijdragen aan het economisch herstel”, aldus de bank.

Punten van zorg in de economie zijn volgens de Rabobank, ondanks een dalende trend, het aantal faillissementen en de werkloosheid die nog relatief hoog zijn. Ook noemde Draijer als tegenvallend aspect dat kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf nog steeds niet „loskomt”.

Solvabiliteit

De groei van de Nederlandse economie komt bij Rabobank ook terug in belangrijke ratio’s. „Het goede nieuws van de winstontwikkeling is dat je een flink bedrag kan toevoegen aan je reserves”, zei financieel topman Bert Bruggink, verwijzend naar de 1 miljard waarmee Rabo de solvabiliteit (de verhouding vreemd en eigen vermogen) versterkte.

Volgens Bruggink is Rabobank een van de sterkste banken ter wereld en is de solvabiliteit inmiddels zo goed dat ook bedrijven buiten de bancaire wereld er „langzamerhand een puntje aan kunnen zuigen”.

Uit de halfjaarcijfers blijkt ook dat Rabo 600 miljoen heeft afgeboekt op RNA, de Californische tak van de bank, omdat de winstvooruitzichten zijn verslechterd en de leningenportefeuille zich minder gunstig ontwikkelt dan verwacht.

Komt bij dat de ontwikkeling van het marktaandeel van Rabobank (en dochter Obvion) op de hypotheekmarkt onder druk staat. Zij halen 22 procent van de nieuwe hypotheken binnen, twee jaar geleden was dat nog 31 procent. Ook ondervindt Rabobank hinder van klanten die onder invloed van de historisch lage rentestand extra aflossen op hun hypotheek.

Vandaar ook dat de hypotheekportefeuille in een half jaar licht daalde naar 203,9 miljard euro. Particuliere spaargelden stegen wel licht met 1 miljard euro naar 143,6 miljard.

Door wat Rabobank ‘virtualisering van de dienstverlening’ noemt daalde het aantal fulltimewerknemers in de eerste helft van het jaar met zo’n 1.500 naar 46.728. Het aantal vestigingen van de bank is met 5 procent verlaagd en ligt nu op 520.